Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Σεπ-2022 16:50

  Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος Μάρκος θέλει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία και νέες συνομιλίες με την Κίνα

  26035184
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Φιλιππίνες συνομιλούν με τη Ρωσία για την αγορά καυσίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων επειδή το εθνικό συμφέρον υπερισχύει των πιθανών ανησυχιών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

  Σημειώνοντας ότι οι Φιλιππίνες δεν μπορούν να εφησυχάζουν στηριζόμενες στους παραδοσιακούς προμηθευτές, ο Μάρκος δήλωσε ότι έχει συνομιλίες με τη Ρωσία και άλλες χώρες για να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού του με τρόφιμα και γεωργικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα λιπάσματα, ώστε να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

  "Τώρα ίσως πρέπει να προσεγγίσουμε τη Ρωσία, να πούμε ότι ίσως μπορούν να χαλαρώσουν και να μας προμηθεύσουν με καύσιμα", δήλωσε ο Μάρκος. Πρόσθεσε ότι οι Φιλιππίνες ήταν "κοντά" στο να συνάψουν συμφωνίες με τη Ρωσία και άλλες χώρες.

  "Η πολιτική πλευρά του θέματος ήταν λίγο δύσκολη, αλλά παρ' όλα αυτά, το εθνικό συμφέρον προηγείται", είπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την εισβολή της στην Ουκρανία.

  "Πρέπει να βρούμε αυτές τις νέες πηγές καυσίμων. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τα καύσιμα, ισχύει για πράγματα όπως οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, άλλες εισροές που είναι απλά κρίσιμες για εμάς".

  Για τις σχέσεις με την Κίνα

  Οι Φιλιππίνες ενδιαφέρονται να ανανεώσουν τις συνομιλίες με την Κίνα για κοινές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να επεκτείνουν και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους, δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της χώρας.

  Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας επιδιώκει έναν συμβιβασμό με την Κίνα, η οποία διεκδικεί τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν πρέπει να παραβιάζει τους νόμους του κράτους του.

  Ο Μάρκος έχει δεσμευτεί να προωθήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, χαρακτηρίζοντας τη σχέση "επωφελή" και για τα δύο κράτη. Έχει επίσης περιγράψει το Πεκίνο ως τον "ισχυρότερο εταίρο" της χώρας στην αποκατάσταση της πανδημίας, ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης του εξέφρασε νωρίτερα την προθυμία του να επαναλάβει τις συνομιλίες για την εξερεύνηση πετρελαίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ