Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Σεπ-2022 10:09

  Γερμανία: Αντιδράσεις στο άσυλο για τους αρνητές της επιστράτευσης του Πούτιν

  26214827
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ρώσοι άντρες θέλουν να ξεφύγουν από τη μαζική κινητοποίηση του Πούτιν - και δύο υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να τους πάρουν στη Γερμανία, σχολιάζει η Bild.

  Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (45) έγραψε στο Twitter: "Προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους: όσοι μισούν τον τρόπο του Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν μαζί μας στη Γερμανία".

  Η Nάνσι Φέσερ (SPD), υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για το άσυλο και τη μετανάστευση, δήλωσε στη FAZ: "Όποιος αντιτίθεται θαρραλέα στο καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και συνεπώς θέτει τον εαυτό του σε μέγιστο κίνδυνο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία για λόγους πολιτικής δίωξης". Η Φέσερ διευκρίνισε ότι η χορήγηση ασύλου είναι μια κατά περίπτωση απόφαση, στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται επίσης έλεγχος ασφαλείας.

  Ο ευρωβουλευτής του CDU Ντένις Ράντκε προειδοποιεί: "Δεν είναι κάθε λιποτάκτης και αντιφρονούντας". Καλεί επίσης την υπουργό Εσωτερικών Φέσερ και τον καγκελάριο Σολτς να διοργανώσουν σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες στην Καγκελαρία.

  Ο Τόρστεν Φράι, κοινοβουλευτικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU, δήλωσε στη Bild: "Η υποδοχή πιθανώς αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων πολιτών θα επιβάρυνε τη χώρα μας. Με τη μονομερή ενέργειά της, η Υπουργός Εσωτερικών αναστατώνει για άλλη μια φορά τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι ανατολικοευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο".

  Το αν κάποιος χρειάζεται πραγματικά την προστασία μας είναι μια κατά περίπτωση απόφαση που μπορεί να καθοριστεί μόνο μετά την είσοδο σε μια ατομική διαδικασία, είπε. Είπε ότι η Γερμανία έχει υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς και θα βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες 200.000 αιτήσεις ασύλου φέτος, ιδίως από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.

  Ο Φράι συνέχισε: "Πριν η υπουργός Εσωτερικών ανοίξει τα σύνορα της Ευρώπης, θα πρέπει να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

  Ο βουλευτής του CDU, Κριστόφ ντε Βρι δηλώνει πως "μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες σε κάθε νεαρό Ρώσο που δεν πηγαίνει στο μέτωπο για τον κτηνώδη επιθετικό πόλεμο του Πούτιν. Συνεπώς, κάθε αίτηση ασύλου από Ρώσους λιποτάκτες θα πρέπει να εξετάζεται με συμπάθεια. Αλλά προειδοποιώ κατά της απερισκεψίας και της εθνικής αυτονομίας της Γερμανίας".

  Και περαιτέρω: "Θα πρέπει να δράσουμε με ευρωπαϊκό τρόπο σε αυτό το σημείο και να διασφαλίσουμε απολύτως ότι οι Ρώσοι πράκτορες δεν εισάγονται επίσης σκόπιμα με αυτόν τον τρόπο στη Γερμανία σε μεγάλο αριθμό από τον Πούτιν. Ανεξάρτητα από αυτό, οι δυνατότητες των ομοσπονδιακών κρατιδίων είναι ήδη περισσότερο από πλήρως αξιοποιημένες λόγω της εκτεταμένης βοήθειας προς τις Ουκρανές γυναίκες και τα παιδιά και επιπλέον λόγω του έντονα αυξανόμενου αριθμού των αιτούντων άσυλο από όλο τον κόσμο."

  Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη καταστήσει σαφές: δεν δεχόμαστε τους Ρώσους λιποτάκτες. Ούτε η Τσεχική Δημοκρατία ούτε τα τρία κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, θέλουν να παράσχουν ολικό καταφύγιο στους Ρώσους αντιρρησίες συνείδησης.


  Το σκεπτικό τους: πολλοί από αυτούς τους Ρώσους άνδρες απλώς διαφεύγουν από την επιστράτευσή τους, αλλά δεν είναι αντίπαλοι του πολέμου. Και η αγάπη για τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι επίσης απίθανο να είναι πολύ έντονη στις απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας... Αντιθέτως: οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να αισθάνονται ανασφαλείς αν ξαφνικά έπρεπε να συναντήσουν Ρώσους άντρες σε ηλικία επιστράτευσης στα προσφυγικά σπίτια των χωρών αναχώρησής τους.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάφσκ έδειξε κατανόηση για το γεγονός ότι οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω των "όλο και πιο απελπισμένων αποφάσεων" του Πούτιν. Ωστόσο, όσοι δεν θέλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους τους δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας, εξήγησε.


  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι οι εν λόγω Ρώσοι είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και οι πτυχές της ασφάλειας, δήλωσε εκπρόσωπος.

  Ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας Αντρί Μέλνικ, ο οποίος κατηγορεί τους πιθανούς λιποτάκτες ότι υποστηρίζουν κρυφά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις. Στο Twitter έγραψε: "Θα ήταν μια καταστροφική απόφαση από τη γερμανική κυβέρνηση να χορηγηθεί άσυλο σε Ρώσους άνδρες μόνο επειδή ξαφνικά δεν γουστάρουν το δικό τους τόπο ανάπαυσης στην Ουκρανία μετά από 210 ημέρες σιωπηρής υποστήριξης της ρωσικής επίθεσης κατά του ουκρανικού λαού. Λάθος!"

  Διαβάστε ακόμη:

  * Η ΕΕ σπεύδει να καταρτίσει σχέδιο για τους Ρώσους που φεύγουν για να μην επιστρατευτούν

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ