Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Σεπ-2022 08:25

  Βρετανική νεολαία: Όχι στη μοναρχία, ναι στον αυταρχισμό

  26177856
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή στις εκδηλώσεις εθνικού πένθους για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' υπενθύμισαν ότι η μοναρχία έχει στη Βρετανία γερές ρίζες. Και τα δημοσκοπικά δεδομένα το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του YouGov που διεξήχθη στις 13-14 Σεπτεμβρίου, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει βασίλειο και μόνο το 20% υποστήριξε ότι πρέπει να αποκτήσει εκλεγμένο αρχηγό κράτους.

  Το αποτέλεσμα προκύπτει από έναν συνδυασμό εθνικισμού και τυπικού βρετανικού πραγματισμού, καθώς το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το στέμμα τους προκαλεί υπερηφάνεια, ενώ ακόμη περισσότεροι, ήτοι 62% υποστηρίζουν ότι η βασιλική οικογένεια "αξίζει τα λεφτά της”, με βάση τα όσα αποφέρει στη χώρα.

  Η θετική προδιάθεση του κοινού περιλαμβάνει, με ορισμένες εξαιρέσεις, κάθε ένα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' συγκέντρωνε εν ζωή την επιδοκιμασία του 81% των ερωτηθέντων. Ο εγγονός της και πλέον Πρίγκηπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ έχει ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή, με ποσοστό 84%. Σε καιρούς όπου κυριαρχεί το θέαμα, η δημοφιλία συγκεκριμένων προσώπων ξεπερνά και τον βαθμό ταύτισης με τον θεσμό.

  Ο περισσότερο αμφιλεγόμενος Βασιλιάς Κάρολος Γ' καταγράφει ποσοστό θετικών γνωμών της τάξης του 70%. Κάτω από τη "βάση” όμως βρίσκονται οι επιδόσεις (30%) του πρίγκηπα Χάρι, ο οποίος εγκατέλειψε την Βρετανία και τα καθήκοντα του μέλους της βασιλικής οικογένειας, και βέβαια του πρίγκηπα Ανδρέα (7%), ο οποίος απαξιώθηκε από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Έπσταϊν.

  Σε κάθε περίπτωση, οι καιροί δεν μοιάζουν να ευνοούν την ρεπουμπλικανική ιδέα, εφόσον οι Βρετανοί πιστεύουν, σε ποσοστό 55% ότι η μοναρχία θα εξακολουθεί να υπάρχει σε εκατό χρόνια.

  Ωστόσο, η ηλικιακή κατανομή κρύβει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ενώ η υποστήριξη προς τη μοναρχία φθάνει το 86% στους άνω των 65 ετών, στις ηλικίες 18-24 περιορίζεται στο 47% (με το 33% να υποστηρίζει την εγκαθίδρυση αβασίλευτου καθεστώτος).

  Μόνο που αυτές οι απαντήσεις δεν ερμηνεύονται απαραιτήτως με αναφορά στην προσχώρηση στις δημοκρατικές αξίες. Η βρετανική νεολαία αποδεικνύεται, αν διασταυρώσουμε τα αποτελέσματα διαφορετικών δημοσκοπήσεων, μάλλον αδιάφορα προς τα παραδοσιακά βασιλικά σύμβολα εξουσίας, αλλά δεκτική απέναντι στις σειρήνες άλλων, περισσότερο σύγχρονων μορφών αυταρχισμού.

  Σε έρευνα της JL Partners, η κατηγορία των πολιτών 18-24 ετών είναι η μόνη που δίνει πλειοψηφικό ποσοστό (και μάλιστα ανησυχητικά μεγάλο) θετικών απαντήσεων στο ερώτημα αν είναι "καλή ή όχι για τη διακυβέρνηση της χώρας η ιδέα ενός ισχυρού κυβερνήτη που δεν θα χρειάζεται να νοιάζεται για το κοινοβούλιο ή τις εκλογές”: 61% έναντι 48% στις μεσαίες ηλικίες και 29% στους άνω των 55 ετών, που εμφανίζονται περιοσσότερο αφοσιωμένοι στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα.

  Όταν η ερώτηση εξειδικεύεται στο ενδεχόμενο μιας διακυβέρνησης της Βρετανίας από τον στρατό, οι θετικές γνώμες μειώνονται, αλλά και πάλι η νεολαία αποκαλύπτεται επιρρεπής σε αντιδημοκρατικές λύσεις: σε ποσοστό 46% αντιμετωπίζει θετικά μια πιθανή στρατιωτική δικτατορία, έναντι 37% στις μέσες ηλικίες και 13% στους άνω των 55 ετών.

  Το γιατί τόσο πολλοί αισθάνονται ακάλυπτοι από το υφιστάμενο πολίτευμα εξηγείται από άλλες απαντήσεις στην ίδια έρευνα: οι Βρετανοί όλων των ηλικιών πιστεύουν σε ποσοστό 71% ότι ο νόμος είναι διαφορετικός για τους πλούσιους και τους φτωχούς και το 68% ότι οι εργαζόμενοι δεν αποσπούν δίκαιο μερίδιο του εθνικού πλούτου. Τέτοιου είδους μέριμνες της κοινής γνώμης δεν αποτυπώνονται στην πολιτική συζήτηση.

  Με άλλα λόγια, το βάρος της ανισότητας και του κληρονομημένου προνομίου στην βρετανική κοινωνία υπονομεύει την ίδια την ιδέα της δημοκρατίας, τέτοιας που έχουν γνωρίσει οι πολίτες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ