Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 21:36

  Τζ. Πάουελ: Η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα κανονικότητα

  Τζ. Πάουελ: Η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:40

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέρχεται σε μια "νέα κανονικότητα" μετά τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  "Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σύνολο διαταραχών", δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Fed στην Ουάσινγκτον.

  Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πάουελ δεν συζήτησε τις προοπτικές των επιτοκίων ούτε προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, της αμερικανικής οικονομίας.

  Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αύξησαν το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά, στον πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης που παρατηρήθηκε από τότε που η Fed πολέμησε τον πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980.

  Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του κινούνται με ταχείς ρυθμούς για να μειώσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών, αφού άργησαν να εντοπίσουν την απειλή των διευρυνόμενων πιέσεων στις τιμές.

  Οι επικριτές τους έχουν κατακεραυνώσει για αυτό το λάθος, αν και ο πληθωρισμός επιδεινώθηκε επίσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αύξησε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

  Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,3% τους 12 μήνες μέχρι τον Αύγουστο και οι αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να τις μειώσουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσουν ζημιά στην αμερικανική οικονομία.

  Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την υπερβολική ζήτηση και να επαναφέρουν την αγορά εργασίας σε "ισορροπία", ένας ευφημισμός που αποσιωπά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους κατά τη διαδικασία αυτή.

  Η αγορά εργασίας έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ισχυρή, με την ανεργία στο 3,7%, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί σε περίπου 4,4% το επόμενο έτος, καθώς συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ