Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 14:14

  Reuters: Η ΕΚΤ σκέφτεται να σταματήσει την πληρωμή τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες

  Reuters: Η ΕΚΤ σκέφτεται να σταματήσει την πληρωμή τόκων για τα αποθεματικά κεφάλαια στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τρόπους για να μειώσει την επιδότηση σε τράπεζες που της κοστίζει δεκάδες δισ. ευρώ σε τόκους, αναφέρουν πηγές στο Reuters, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα.

  Για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο που πληρώνει για τα αποθέματα των τραπεζών αξίας 4,6 τρισ. ευρώ που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, από -0,5% σε 0,75%, σε λιγότερο από δύο μήνες.

  Αυτό αφήνει την ΕΚΤ ξεκρέμαστη με δεκάδες δισ. ευρώ σε ετήσιους τόκους για αυτά τα αποθεματικά και απειλεί να δημιουργήσει μια τρύπα στο κεφάλαιο των κεντρικών τραπεζών σε χώρες όπου βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά τα αποθεματικά, με την Ολλανδία και το Βέλγιο να προειδοποιούν ήδη για επικείμενες απώλειες.

  Επίσης, βάζει την ΕΚΤ στην πολιτικά δυσάρεστη θέση να επιδοτήσει τράπεζες σε μια περίοδο που το δημόσιο δυσκολεύεται εξαιτίας του πληθωρισμού.

  Οι τράπεζες ειδικότερα, πρόκειται να έχουν εγγυημένο κέρδος από τριετή δάνεια που έχουν λάβει από την ίδια την ΕΚΤ, επειδή το μέσο επιτόκιο που πληρώνουν σε αυτές τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) είναι χαμηλότερος από αυτόν που μπορούν να κερδίσουν με την κατάθεση των ίδιων κεφαλαίων στην κεντρική τράπεζα.

  Για αυτούς τους λόγους, το προσωπικό της ΕΚΤ εξετάζει τρόπους να πληρώνει λιγότερα, όπως να μην πληρώσει τόκους για μετρητά που ενδεχομένως οι τράπεζες έχουν δανειστεί από την ίδια την κεντρική τράπεζα, αναφέρουν οι πηγές στο Reuters.

  Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να αλλάξει τα όρια των δανείων TLTRO, αν και κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την αξιοπιστία των μελλοντικών προγραμμάτων και θα δημιουργούσε νομικές προκλήσεις, ανέφεραν οι πηγές.

  Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν μόνο την αποζημίωση για πλεονάζον αποθεματικό πάνω ή κάτω από ένα όριο, ή να καταργήσει τους τόκους στα ελάχιστα αποθέματα –αυτά που οι τράπεζες πρέπει ν α διατηρούν στην ΕΚΤ και για τα οποία η απόδοση είναι 1,25% ετησίως, αναφέρουν οι πηγές.

  Μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να δυσαρεστήσει τις τράπεζες και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει την ΕΚΤ στα δικαστήρια.

  Ωστόσο, οι φορείς χάραξης πολιτικής αισθάνονται ότι δικαιολογούνταν να αναλάβουν δράση εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του κεφαλαίου, με τις πηγές να επισημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τα εξαιρετικά φθηνά δάνεια στο παρελθόν.

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε χθες ότι θα πληρώσει τόκο για αποθεματικά μόνο "μέχρι ένα ορισμένο όριο" και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας υποστήριξε επίσης ένα παρόμοιο σχέδιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ