Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 13:27

  Η Κίνα διαθέτει "πυρομαχικά" 501 δισ. δολ. για τη διάσωση του κλάδου ακινήτων

  Χιλιάδες traders στην "Wall Street της Κίνας" κοιμούνται στα γραφεία μετά το lockdown
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα έχει αρκετά κεφαλαιακά "πυρομαχικά" για τη διάσωση του ιδιαίτερα πιεσμένου κλάδου ακινήτων της, καθώς οι πόροι που αναμένεται να χρειαστούν για τη σωτηρία πιθανόν να φθάσουν τα 3,57 τρισ. γουάν (501 δισ. δολ.), με συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την CLSA, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Το ποσό είναι αρκετά μεγαλύτερο των 700 έως 800 δισ. γουάν που απαιτούνται για την κάλυψη του κενού των έργων που έχουν σταματήσει στον κλάδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global. Το χειρότερο, το ποσό αυτό μπορεί να αγγίξει και τα 2 δισ. γουάν.

  Οι κινεζικές αρχές έχουν προσπαθήσει έως τώρα να αποκλιμακώσουν την εμβαθυνόμενη κρίση των ακινήτων με σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων με περικοπή επιτοκίων, με αιτήματα προς τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις για δανεισμό των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, και με την προσφορά ειδικών δανείων ύψους 200 δισ. γουάν μέσω κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση προγραμματισμένων έργων του κλάδου.

  Η S&P εκτιμά ότι περίπου 2 εκατ. ανολοκλήρωτες κατοικίες που έχουν προπωληθεί από κατασκευαστές έχουν μείνει μισοτελειωμένες, με τα έργα να έχουν παγώσει.  Πάρα τα μέτρα των περιφερειακών κυβερνήσεων, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων έχει αυξηθεί από τον Αύγουστο.

  Ιδιοκτήτες αρνούνται να πληρώσουν, ακόμη και για κατοικίες που έχουν ολοκληρωθεί, επικαλούμενοι κακές κατασκευές και ηχορύπανση.

  "Η διόρθωση της αρνητικής στροφής την οποία έχει λάβει ο κλάδος ακινήτων είναι σημαντική για την οικονομία και την κοινωνική σταθερότητα, δύο κομβικούς στόχους για την κυβέρνηση", σημειώνουν οι αναλυτές της S&P υπό τον Edward Chan. "Η ύφεση στον κλάδο έχει πλέον αγγίξει τέτοια επίπεδα που η κυβέρνηση πιθανόν να εκτιμήσει ότι χρειάζεται μια ριζική στροφή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ