Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 17:19

  Ιστορική αλλαγή: Οι Καθολικοί για πρώτη φορά πλειοψηφία στη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία

  Ιστορική αλλαγή: Οι Καθολικοί για πρώτη φορά πλειοψηφία στη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι καθολικοί χριστιανοί αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, για πρώτη φορά από τη δημιουργία της ως βρετανικού θύλακα στο νησί, πριν από έναν αιώνα, σε μια εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει έντονα τη συζήτηση για το μέλλον της επαρχίας ως μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Σύμφωνα με απογραφή του 2021, τα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το 46% των πολιτών αυτοχαρακτηρίζονται Καθολικοί, ενώ το 43% προτεστάντες χριστιανοί ή χριστιανοί άλλων δογμάτων. Το 2011, το 48% δήλωσε προτεσταντικό και το 45% καθολικό.

  Μολονότι η προοπτική της ενοποίησης της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας παραμένει μακρινή, η θρησκευτική ταυτότητα αποτελεί σημαντικό δείκτη για τις σχέσεις της επαρχίας με το Η.Β. Το ιρλανδικό εθνικιστικό Sinn Fein έχει αυξήσει τις δυνάμεις του και στις εκλογές του Μαΐου, για πρώτη φορά στην ιστορία, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην τοπική Βουλή της Β. Ιρλανδίας.

  "Πρόκειται πραγματικά για ιστορικό σταθμό", σημειώνει η Mary Murphy, ανώτερη λέκτορας πολιτικής επιστήμης στο University College Cork. "Εάν προσθέσει κανείς όλα τα στοιχεία, αρχίζει να διαφαίνεται μια αναγκαιότητα για το Λονδίνο να αρχίζει να εξετάζει ένα πιθανό δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.

  Η απογραφή έδειξε επίσης μια πτώση στο 32% όσων αυτοχαρακτηρίζονται απλώς "Βρετανοί" στην επαρχία, από 40% το 2011. Το brexit, το οποίο υποστηρίχθηκε από το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ άνω του 60% των πολιτών της επαρχίας το καταψήφισε, έχει ενισχύσει το ιρλανδικό εθνικιστικό αίσθημα μεταξύ των Καθολικών, λόγω μιας ολοένα και αρνητικότερης εικόνας για τη βρετανική κυβέρνηση και τις δυσλειτουργίες της τοπικής κυβέρνησης με έδρα το Μπέλφαστ.

  Σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έδωσε τέλος σε δεκαετίες βίας μεταξύ ενωτικών (με τη Βρετανία) και εθνικιστών (καθολικών) μόνον η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ενοποίηση του νησιού της Ιρλανδίας σε ενιαίο κράτος - κι αυτό μόνον αν μοιάζει πιθανό μια πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών να στηρίξει μια τέτοια προοπτική. Στις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία εμφανίζεται ακόμη να υποστηρίζει την παραμονή της επαρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Δεν είναι όλοι οι προτεστάντες οπαδοί της παραμονής στο βρετανικό κράτος, ούτε όλοι οι καθολικοί οπαδοί της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg. Περί το 9% του πληθυσμού δεν δηλώνει ένταξη σε κάποια θρησκευτική ομάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ