Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 16:16

  Γερμανία: Σχέδια για την κρατικοποίηση και της πρώην Gazprom Germania

  Η Γερμανία άρχισε να γεμίζει τη μεγαλύτερη “αποθήκη” φυσικού αερίου της Δυτ. Ευρώπης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης του εισαγωγέα φυσικού αερίου Sefe (πρώην Gazprom Germania), για να τον προστατεύσει από την πτώχευση, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα σήμερα, μία ημέρα μετά την κίνηση του Βερολίνου να κρατικοποιήσει τον κορυφαίο εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper.

  Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την πιθανή κρατικοποίηση, την οποία ανέφερε πρώτο το Spiegel.

  Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για το μέλλον της Sefe βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Sefe δεν προέβη σε κανένα άμεσο σχόλιο.

  Με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να έχουν μειωθεί απότομα ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία αγωνίζεται να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

  Η πρώην Gazprom Germania βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή επιτροπεία από τον Απρίλιο για να διασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία.

  Με περιουσιακά στοιχεία και θυγατρικές στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία και εκτός Ευρώπης, οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και τον εφοδιασμό της βιομηχανίας και των νοικοκυριών.

  Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια κρατικοποίηση είναι πιθανή, αλλά λένε ότι μπορεί να πάρει εβδομάδες.

  Με την κρατικοποίηση της Uniper, η Γερμανία ήδη διοχετεύει τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ στους τρεις μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, την Uniper, τη Sefe και την VNG, θυγατρική της EnBW.

  Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής απάντησης στη χειμερινή κρίση, συμπεριλαμβανομένης της κρατικοποίησης της EDF από τη Γαλλία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ