Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 12:18

  Η Μόσχα χρησιμοποιεί την Κριμαία, την Ορθοδοξία και τον τουρισμό για να "αγκαλιάσει" τα Βαλκάνια

  141881840
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρωσική τηλεόραση της Κριμαίας μετέδωσε την επίσκεψη αντιπροσωπείας από τη Σεβαστούπολη στη Σερβία για να παρακολουθήσει το διεθνές συνέδριο "Διάλογος Πολιτισμών: Ρωσία και Βαλκάνια" στο Βελιγράδι. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από μια ομάδα Βουλγάρων της Κριμαίας, κληρονόμους της αρχαίας εθνότητας που υπήρχε πριν από το σχηματισμό της Ρωσίας του Κιέβου.

  Όπως γράφει ο Βλαντιμίρ Ροζάνσκι, στο Asia news, ήδη πέρυσι, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Κριμαίας Σεργκέι Αξένοφ, που διορίστηκε από τη Μόσχα, οι αρχές της χερσονήσου είχαν προσκαλέσει μια αντιπροσωπεία από τη Σόφια στη Σεβαστούπολη, με την οποία είχε αποφασιστεί η αδελφοποίηση πολλών πόλεων της Κριμαίας και της Βουλγαρίας. Ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης Opan, Γκέντσο Κόλεφ, είχε διοριστεί ως υπεύθυνος για τις επαφές, κυρίως λόγω της εκτίμησης της Ρωσίας για την καριέρα του στη μετασοβιετική μυστική υπηρεσία και της ιδιότητάς του ως εκπροσώπου των Βουλγάρων Σοσιαλιστών, κόμμα κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

  Αρκετοί παρατηρητές, όπως ο καθηγητής Μπόρις Μπαμπίν της Ευπατορίας στην Κριμαία, πιστεύουν ότι αυτές οι επαφές δείχνουν ότι η Ρωσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το "βαλκανικό χαρτί" στην Κριμαία, για να προσελκύσει τουρίστες και επισκέπτες στη χερσόνησο από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και χώρες που σχετίζονται με την ΕΕ. Η Σερβία είναι στην πραγματικότητα μια ουδέτερη χώρα, όχι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, παρόλο που έχει αποστασιοποιηθεί από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά παραμένει μια από τις χώρες που παραδοσιακά συνδέονται στενότερα με τη Μόσχα και καλωσορίζει Ρώσους πολίτες χωρίς περιορισμούς.

  Ο πολιτικός της Κριμαίας Ιβάν Αμπαζέρ ηγήθηκε της επίσκεψης στο Βελιγράδι παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως "αρχηγό της βουλγαρικής κοινότητας της Κριμαίας", προσκαλώντας Βούλγαρους και Σέρβους να επισκεφθούν την περιοχή. Συμμετείχε ως παρατηρητής στην εκλογή προέδρου της Σερβίας, ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Gorčakov, που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, για την έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του λεγόμενου "Βαλκανικού διαλόγου".

  Από το 2020, αυτές οι συναντήσεις έγιναν ετήσιες σε διάφορα επίπεδα και η συνάντηση στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Russkij Dom, μιας πολιτιστικής ένωσης που δημιούργησε τη "Rossotrudničestva" (Ρωσική Συνεργασία), η οποία δρα απευθείας στη Σερβία. Η τηλεόραση Krym 24 αναφέρει πολλά σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία, παίρνοντας συνεντεύξεις από πολλές προσωπικότητες της σερβικής δημόσιας ζωής όπως η Μπιλάνα Ζίβκοβιτς, πρόεδρος της Ορθόδοξης Γυναικείας Εταιρείας της Σερβίας, και ο Στέφαν Γκάγιτς, πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Έρευνας, δηλωμένος υποστηρικτής του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

  Τα διάφορα γεγονότα στο πλαίσιο της επίσκεψης των πολιτών της Κριμαίας αναφέρθηκαν στην πραγματικότητα με μεγάλη προπαγανδιστική έμφαση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αφορούσαν ελάχιστους ανθρώπους και δεν σχολιάστηκαν τόσο πολύ από τους Σέρβους, γεγονός που δεν εμπόδισε την υπογραφή πολλών έργων συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο.

  Η επιθυμία της Ρωσίας να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους στην Ευρώπη για να βγει από την απομόνωση των κυρώσεων είναι εμφανής, καθώς δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τις σχέσεις με ασιατικές ή αφρικανικές χώρες και η Βαλκανική χερσόνησος ήταν πάντα μια περιοχή γεωπολιτικής και "πνευματικής" επιρροής. για τη Ρωσία. Σε διάφορες ομιλίες, έχουν γίνει προσπάθειες να παρουσιαστεί η Κριμαία παράλληλα με το Κοσσυφοπέδιο, ως δύο "ιερά εδάφη" που συνδέονται με τη χριστιανική καταγωγή των σλαβικών χωρών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ