Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 10:48

  Οι traders αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

  Οι traders αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι traders αναθεωρούν προς τα πάνω τα στοιχήματα σχετικά με την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως εντείνουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

  Swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% έως τον Μάιο, διπλάσιο από το επίπεδο που αναμενόταν στις αρχές του μήνα. Στην περίπτωση της BοE, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα σήμερα, το βασικό επιτόκιο φαινόταν για λίγο να αυξάνεται στο 5% τον Σεπτέμβριο του 2023.

  Η αδιάκοπη αύξηση των στοιχημάτων για υψηλότερο κόστος δανεισμού επιδεινώθηκε από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας. Δείχνει επίσης ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι, απέχει πολύ από το να τελειώσει. 

  "Ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο κολλώδης από ό,τι θέλουν οι κεντρικές τράπεζες και αποδεικνύεται επίσης δύσκολο να προβλεφθεί", έγραψε σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της Jefferies International Μοχίτ Κούμαρ. "Αναμένουμε ότι η ρητορική των γερακιών θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες με σαφή εστίαση στη μείωση του πληθωρισμού".

  Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων σημείωσε άλμα 14 μονάδων βάσης στο 1,90%. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, ακόμη και αφού οι αξιωματούχοι προχώρησαν τις αρχικές κινήσεις σε αυτό που η ίδια αποκάλεσε "την ταχύτερη αλλαγή των επιτοκίων στην ιστορία μας".

  Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Αύξησε το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας στο 0,75% νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να καταστείλει τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό ρεκόρ 9,1%. 

  Οι traders προετοιμάζονται για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της BOE αργότερα σήμερα. Είναι επίσης πιθανό να επιβεβαιώσει τα σχέδιά της να πουλήσει περισσότερα από τα ομόλογα ύψους 895 δισ. λιρών που απέκτησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενισχύοντας την πίεση στα gilts. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η απόδοση των διετών gilts αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,49%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ