Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Σεπ-2022 21:56

  Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι την επίτευξη του στόχου - "Μεγάλη πρόκληση" η ήπια προσγείωση της οικονομίας

  Πάουελ: Θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι την επίτευξη του στόχου - "Μεγάλη πρόκληση" η ήπια προσγείωση της οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:28

  Τη δέσμευση της Federal Reserve να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

  Ο επικεφαλής της Fed τόνισε, ωστόσο ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν και να πλήξει την αγορά εργασίας. "Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης. Και, πολύ πιθανόν [αυτό σημαίνει] κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας", τόνισε ο Πάουελ κατά τη διάρκεία της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε παραδοσιακά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τα επιτόκια.

  Σημειώνεται ότι η FOMC προχώρησε σήμερα στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3,00%-3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών που είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει το "πόδι στο γκάζι” προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.

  Ο επικεφαλής της Fed υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι ένα πλήγμα στην αγορά εργασίας μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα πορεία για να επιτύχει τον στόχο της.

  "Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί το έδαφος για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα", ανέφερε ο Πάουελ. "Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι του σημείου που θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες, όπως είπε, προς το παρόν επιμένουν επιμένουν. 

  Συμπλήρωσε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα τόσο όσο περίμενε η Fed. "Προσδοκούσαμε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να μειώνεται, κυρίως λόγω της επούλωσης σε επίπεδο προσφοράς", είπε. "Αλλά δεν έχει γίνει. Έχουμε δει κάποια επούλωση, αλλά ο πληθωρισμός δεν έχει στην πραγματικότητα μειωθεί".

  Ανέφερε ότι ο προτειμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, οι τιμές προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, "σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση" είναι τώρα στο 4,8%, 4,5% και 4,8% αντίστοιχα.

  "Αυτή είναι μια πολύ καλή εικόνα του πού βρισκόμαστε με τον πληθωρισμό και δεν είναι εκεί που θέλαμε", πρόσθεσε ο Πάουελ. "Πρέπει να συνεχίσουμε, και κάναμε σήμερα άλλη μια μεγάλη αύξηση καθώς πλησιάζουμε στο επίπεδο που πιστεύουμε ότι πρέπει να φτάσουμε. Ακόμα ανακαλύπτουμε ποιο είναι αυτό το επίπεδο".

  Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έσπευσε, μάλιστα, να κατευνάσει τις προσδοκίες για επιστροφή κάποια στιγμή σε ορατό ορίζοντα σε καθεστώς αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η πρόωρη μείωσή τους και σημειώνοντας ότι "κάποια στιγμή” θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό.

  Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση του από την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ τον προηγούμενο μήνα. "Το βασικό μήνυμά μου δεν έχει αλλάξει από το Τζάκσον Χολ έως σήμερα", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η νομισματική σύσφιξη έως ότου υπάρξουν "αδιάσειστα στοιχεία” ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

  Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες ενδείξεις για "ψύχρανση" της αγοράς εργασίας, αναφερόμενος ειδικότερα στην ήπια υποχώρηση των ανοικτών θέσεων εργασιών, στις απολύσεις που κινούνται πολύ κάτω του ιστορικού υψηλού αλλά και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, ο οποίος -όπως τόνισε- έχει περιοριστεί ελαφρώς.

  Κανείς δεν ξέρει έαν οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε ύφεση

  Ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ήξερε εξαρχής ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιτύχει την "ήπια προσγείωση" της οικονομίας, εν μέσω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων στην προσπάθειά της να "δαμάσει" τον πληθωρισμό.

  Ωστόσο, τόνισε ότι "κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση και αν ναι πόσο βαθιά θα είναι αυτή". Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες θα παραμείνουν σταθερές και από το εάν θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς εργασίας.

  Σημείωσε, πάντως, ότι οι πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας θα περιοριστούν εάν η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει ακόμη πιο περιοριστική ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% που έχει θέσει η Fed, συμπληρώνοντας μάλσιτα ότι η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα θα προκαλούσε "μεγαλύτερο πόνο".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ