Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Σεπ-2022 15:41

  Ο Ελ Εριάν προβλέπει περισσότερες και υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

  Ο Ελ Εριάν προβλέπει περισσότερες και υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η νέα κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία επιβαρύνει περαιτέρω το outlook της αγοράς.

  Ειδικότερα, ενόψει της σημερινής απόφασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ο διάσημος οικονομολόγος έγραψε στο twitter ότι "η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης πιθανότατα, με τις προβλέψεις και τη σηματοδότηση που θα τη συνοδεύουν θα είναι μέρος τυπικού παραδείγματος πολιτικής HFL στον ανεπτυγμένο κόσμο - Υψηλότερες, περισσότερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξήσεις επιτοκίων" (Higher, Faster and for Longer).

  Καταλήγοντας στην ανάρτησή του δε, ο Ελ Εριάν πρόσθεσε ότι "οι σχετιζόμενες περιπλοκές υπερτονίστηκαν από τα νέα της Ρωσίας μόλις τώρα", αναφερόμενος στο διάγγελμα με το οποίο ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, υποδηλώνοντας κλιμάκωση του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην CEO της Pimco και επενδυτικός σύμβουλος της Allianz έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα τις δυσκολίες που έχει η αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς καταστροφικές συνέπειες.

  Το Σάββατο άλλωστε επισήμανε την προοπτική παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού - ενός τοξικού συνδυασμού οικονομικής στασιμότητας, αυξανόμενης ανεργίας και επίμονου πληθωρισμού.

  Όπως είχε γράψει σε ανάρτησή του, "η μειωμένη ανάπτυξη των ΗΠΑ και η Fed που έχει καθυστερήσει και αναγκάζεται να αυξήσει (τα επιτόκια) κατά 75 μονάδες βάσης στο ρεκόρ της τρίτης συνεχόμενης φοράς, συνάδουν με τις παγκόσμιες στασιμοπληθωριστικές τάσεις".

  Υπό αυτό το πρίσμα, κατά την άποψη του Ελ Εριάν, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κινδυνεύουν να καταπνίξουν την ανάπτυξη και να οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας, αποτυγχάνοντας μάλιστα να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών.

  Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της, κατά την οποία θα ανακοινώσει όπως όλα δείχνουν νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μ.β. ενώ ορισμένοι traders (ποσοστό περίπου 20%) βλέπουν ενδεχόμενο και ακόμα μεγαλύτερης κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα (100 μ.β.).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ