Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 10:11

  Ελβετία: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την οικονομία ανάπτυξη λόγω των τιμών ενέργειας

  140455372
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ελβετική κυβέρνηση περιέκοψε σημαντικά τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, επικαλούμενη αυξανόμενους κινδύνους από μια "τεταμένη ενεργειακή κατάσταση και τις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών".

  Αναμένει τώρα ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί 2% αυτό το έτος, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Ιουνίου για ανάπτυξη 2,6%.

  Για το 2023, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 1,1% χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,9%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία SECO.

  Τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα για να αφαιρέσουν την επίδραση των αθλητικών εκδηλώσεων. "Μετά από ένα θετικό α΄ εξάμηνο για το 2022, η ελβετική οικονομία αντιμετωπίζει τώρα μια επιδείνωση των προοπτικών. Μια τεταμένη ενεργειακή κατάσταση και οι απότομες αυξήσεις των τιμών επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές, ειδικά στην Ευρώπη", ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

  Η SECO αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, τονίζοντας πως αναμένει οι τιμές καταναλωτή να αυξηθούν κατά 3% το 2022 και 2,3% το 2023.

  Προηγουμένως ανέμενε πληθωρισμό στο 2,5% αυτό το έτος και 1,4% το 2023.

  Στις αρχές του μήνα, τρία από τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2023, προβλέποντας ότι οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είχαν τις επιπτώσεις τους.

  Η Ελβετία, η οποία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο και έχει δει σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την ευρωζώνη, έχει παραδοσιακά μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ