Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Σεπ-2022 16:29

  Eurostat: Οι τιμές του ψωμιού αυξάνονται σχεδόν κατά το ένα πέμπτο στην ΕΕ

  66553087
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα πέμπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων, συνέχισε να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε.

  Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί από τον Φεβρουάριο, αφού ο πόλεμος διέκοψε τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα για μήνες και περιόρισε τις αποστολές λιπασμάτων καθώς οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν αμμωνία, βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος.

  Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν 18% υψηλότερη τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του μπλοκ τη Δευτέρα, η υψηλότερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat άρχισε να καταρτίζει τα στατιστικά στοιχεία.

  Τον Αύγουστο του 2021, η μέση τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί κατά 3% κατ' έτος, σύμφωνα με την Eurostat.

  Η Ουγγαρία και η Λιθουανία κατέγραψαν τις υψηλότερες ετήσιες αλλαγές στη μέση τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο, με αυξήσεις 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χώρες με τη χαμηλότερη μέση αύξηση ήταν η Γαλλία με 8% και η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο που κατέγραψαν άνοδο 10% η καθεμία. Οι τιμές του ψωμιού αυξάνονται σταθερά στην ΕΕ φέτος, από 8,3% κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

  Οι συνδυασμένες τιμές του ψωμιού και των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 16,6% τον Αύγουστο, κάτι που συνιστά την υψηλότερη άνοδο τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 1997.

  Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 9,1% τον Αύγουστο, επιβεβαίωσε την Παρασκευή η Eurostat, λόγω των απότομα υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ