Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Σεπ-2022 09:42

  Νορβηγία: Θα μειώσει τις δαπάνες παρά την αύξηση του κόστους από φόβο για τον πληθωρισμό

  Νορβηγία: Θα μειώσει τις δαπάνες παρά την αύξηση του κόστους από φόβο για τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νορβηγική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών το επόμενο έτος, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσει το κρατικό της ταμείο για να καλύψει το έλλειμμα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια.

  Το επενδυτικό fund των 1,2 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, επενδύει τα έσοδα από τον πετρελαϊκό κλάδο της Νορβηγίας, στο εξωτερικό, και το δημόσιο σχεδιάζει να δαπανά όχι περισσότερο από το 3% της αξίας του κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

  "Οι δαπάνες των πετρελαϊκών εσόδων πρέπει να μειωθούν εξαιτίας των ανησυχιών για την οικονομία και τον ισχυρό πληθωρισμό", τόνισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση.

  "Οι αυξημένες δαπάνες των εσόδων από το πετρέλαιο θα ασκούσαν επιπρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και στα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία", τόνισε.

  Τα κόστη που συνδέονται με την υποδοχή προσφύγων, τα τρέχοντα δημόσια κατασκευαστικά έργα, τις πληρωμές παροχών και τις επιδοτήσεις οικιακής ενέργειας, θα αυξηθούν κατά περίπου 100 δισ. κορόνες (9,78 δισ. δολάρια) το 2023 σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό για το 2022.

  Τα έσοδα της κυβέρνησης από τους φόρους και άλλους πόρους εσόδων εκτός του πετρελαίου, θα αυξηθούν πολύ λιγότερο, αφήνοντας ένα κενό δεκάδων δισ. κορόνων.

  Το πώς θα γεφυρωθεί αυτό το κενό, θα αποκαλυφθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2023 στις 6 Οκτωβρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ