Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Σεπ-2022 19:24

  Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων

  Ο Νάγκελ προειδοποιεί ότι στενεύουν τα περιθώρια δράσης της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι αποφασιστική στην αντίδρασή της στα ποσοστά πληθωρισμού που θα μπορούσαν να φθάσουν σε διψήφια επίπεδα αργότερα φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.

  "Εάν η τάση των δεδομένων συνεχιστεί, πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ", δήλωσε σήμερα. "Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και από τον Οκτώβριο και μετά".

  Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσεις αυτόν τον μήνα και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μπορεί να ακολουθήσει άλλη μια τέτοια κίνηση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό ρεκόρ. Ο Νάγκελ υποστήριξε ότι το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να βρίσκεται "κάπως μακριά από τα επίπεδα" που απαιτούνται για να ηρεμήσουν οι πιέσεις στις τιμές. 

  "Πρέπει να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο", δήλωσε. "Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε, ακόμη και αν η οικονομία επιδεινωθεί".

  Το έργο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής περιπλέκεται από την ταχεία επιδείνωση των προοπτικών και τις απειλές για δελτίο ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Η ύφεση εξακολουθεί να μην αποτελεί μέρος του βασικού σεναρίου της ΕΚΤ, παρόλο που το προσωπικό έχει μειώσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια.

  Μιλώντας στην ανοικτή ημέρα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ο Νάγκελ δήλωσε ότι η δυναμική θα επιβραδυνθεί πιθανότατα το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει μια απότομη ύφεση. Οι παρατηρήσεις του απηχούν τα σχόλια που έκανε το Σάββατο στην ίδια εκδήλωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ