Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Σεπ-2022 19:14

  Προς αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης οδεύει η FED

  Μπόστιτς (Fed) : Πιθανώς πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιθανότατα θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχή συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα σηματοδοτώντας ότι οδεύουν σε επιτόκιο άνω από το 4% και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε στάση αναμονής, αναφέρει το Bloomberg.

  Παράλληλα, μπορεί να γίνει και μια υπόθεση για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, αλλά υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα για τη μη πραγματοποίηση μιας σοκαριστικής αύξησης κατά 100 μονάδες βάσης, τα οποία πιθανότατα θα επικρατήσουν.

  Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων τον Ιούλιο, το "σύνολο" των δεδομένων δείχνει ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και πως ο πληθωρισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και επίμονα υψηλός.

  Αυτό έχει αυξήσει τα στοιχήματα για άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης αντί για τη μικρότερη κίνηση μισής μονάδας που ήταν επίσης στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανόν να θέλουν να αποφύγουν την αύξηση κατά ακόμη μεγαλύτερο ποσό λόγω του κινδύνου οι επενδυτές να το εκλάβουν ως σημάδι ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

  Οι αξιωματούχοι δημοσιεύουν τη δήλωση πολιτικής τους στις 2 μ.μ. την Τετάρτη (ώρα ΗΠΑ) και ο Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου 30 λεπτά αργότερα. Θα επικαιροποιήσουν επίσης τις προβλέψεις που αναμένεται να δείξουν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν στο 4% τους επόμενους μήνες -από το σημερινό εύρος-στόχο του 2,25% έως 2,5%- και θα διατηρηθούν λίγο υψηλότερα από αυτό μέχρι το 2023.

  Η στρατηγική αυτή έχει τις ρίζες της στην ιδέα ότι η FED πρέπει να αποφύγει την καταστροφική πολιτική της δεκαετίας του 1970 που επέτρεψε στον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου.

  Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει ότι δεν βλέπουν μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα χαλαρώσουν κάπως.

  Αυτό σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμοι να υπερβούν τα επιτόκια και να επιβάλουν υψηλότερο οικονομικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ανεργίας, επειδή η χαλάρωση πολύ σύντομα θα μπορούσε απλώς να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό ξανά από την αρχή.

  Εκείνοι που υποστηρίζουν μια κίνηση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα αυτή την εβδομάδα λένε ότι η Fed πρέπει να προλάβει τον πληθωρισμό, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

  Εάν η Fed αυξήσει κατά 100 μονάδες βάσης, θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση από την εποχή του πρώην προέδρου της Fed Πολ Βόλκερ, ο οποίος σφυροκόπησε τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με κινήσεις μεγατόνων έως και 400 μονάδων βάσης που έσπρωξαν τα επιτόκια σε μια κορυφή πάνω από το 20%.

  Οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν και τιμολογούν μόνο μια μικρή πιθανότητα για μια μεγαλύτερη κίνηση, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν επίσης να πάνε και πάλι στις 75 μονάδες βάσης.

  Μια ακόμη παρατήρηση είναι το διεθνές πλαίσιο. Η Fed στοχεύει σε βραδύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά όχι σε μια σύγχρονη παγκόσμια ύφεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικές πιέσεις που θα αντηχήσουν και σε άλλες οικονομίες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ