Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Σεπ-2022 17:54

  Welt: Πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου αντιτάχθηκε στη στάση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία

  Welt: Πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου αντιτάχθηκε στη στάση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας ισχυρίζεται ότι ακολουθούσε πάντα την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια, σχολιάζει η Welt, αλλά σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα έγγραφα της κρατικής καγκελαρίας, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δήλωση αυτή.


  Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ (SPD) καταπολεμά την εικόνα της άκριτης φίλης της Ρωσίας. Όσον αφορά το Nord Stream 2 και την ίδρυση ενός κρατικού ιδρύματος, προικισμένου με ρωσικά χρήματα, δήλωσε πρόσφατα στην Die Zeit πως δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση σήμερα. Πρόκειται για μια πολιτική στροφή 180 μοιρών.

  Η δημόσια μετάνοια, ωστόσο, δεν έρχεται χωρίς επιφύλαξη. Η Σβέσιγκ διαβεβαιώνει πως όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούσε πάντα τη γραμμή της ομοσπονδιακής πολιτικής και υποστήριζε την κριτική στη Ρωσία.

  Έγγραφα της κρατικής καγκελαρίας, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της Welt am Sonntag θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δήλωση αυτή. Τα έγγραφα παρέχουν μια εικόνα των προετοιμασιών της Κρατικής Καγκελαρίας για την επίσκεψη της Σβέσιγκ στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2018 και το ταξίδι της στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο του 2019. Τα έγγραφα δείχνουν ότι η πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των κυρώσεων της ΕΕ στις συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά και πίεσε για συνεργασία σε ευαίσθητους τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η ναυπηγική βιομηχανία και οι αερομεταφορές. Δεν φοβόταν την επαφή με άτομα που είχαν υποστεί κυρώσεις.

  Κανένας φόβος επαφής

  Η Σβέσιγκ θέλησε να επωφεληθεί από την πρόσκληση του Γερμανορωσικού Φόρουμ στη Μόσχα με την ευκαιρία της 25ης επετείου της ένωσης τον Νοέμβριο του 2018 για ένα λεπτό ραντεβού: μια συνάντηση με τη Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του πρώτου τμήματος του κοινοβουλίου. Θεωρείται  έμπιστη του Βλαντιμίρ Πούτιν και βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.


  Μετά από πρόταση του Ρώσου πρεσβευτή στη Γερμανία, η Σβέσιγκ απηύθυνε προσωπική επιστολή στη Ματβιγιένκο. "Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν μπορούσα να σας συναντήσω με αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας", ανέφερε. "Με απόλυτο σεβασμό, Μανουέλα Σβέσιγκ". Λίγο πριν από το ταξίδι, όταν η συνάντηση κινδύνευε να ακυρωθεί, κάποιος από την κρατική καγκελαρία έκανε μια χειρόγραφη σημείωση στην προετοιμασία της συνάντησης: "Παρακαλώ κλείστε νέο ραντεβού. Σημαντικό".

  Η Σβέσιγκ έκανε μια δεύτερη προσπάθεια ένα χρόνο αργότερα, όταν ταξίδεψε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η κρατική καγκελαρία του Σβέσιγκ ανέφερε το ταξίδι στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όταν διάβασαν το όνομα Ματβιγιένκο, τα μέλη του προσωπικού έγιναν καχύποπτα. Ένα τηλεφώνημα από τη γερμανική κυβέρνηση σημειώνεται στα έγγραφα: "Η κ. Ματβιγιένκο βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, μια δική της συζήτηση μπορεί να μην αρέσει στο κοινό της Γερμανίας", αναφέρεται. Η γερμανική κυβέρνηση παρακάλεσε για μια πιο διακριτική ανταλλαγή απόψεων: κατά την άποψή της, "μια συζήτηση στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα ήταν καλύτερη". Κατόπιν αιτήματος, η Κρατική Καγκελαρία δήλωσε ότι δεν υπήρξαν συνομιλίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

  Άλλοι συνομιλητές της Σβέσιγκ υπέστησαν κυρώσεις τουλάχιστον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λένινγκραντ, Αλεξάντερ Ντροζντένκο, με τον οποίο η Σβέσιγκ είχε τον πρώτο του όνομα, έχει από τότε τιμωρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Αγαπητή Μανουέλα", έγραψε στην ομόλογό του στη Γερμανία μόλις τον Μάρτιο του 2019 - ευχαριστώντας τη Σβέσιγκ για τη "σταθερή ενεργό θέση" της όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και του Λένινγκραντ.

  Οι κυρώσεις της ΕΕ "ακατάλληλο μέσο"


  Μετά από κάθε ταξίδι της στη Ρωσία, η Σβέσιγκ ενημέρωνε το υπουργικό της συμβούλιο για την πορεία και τα αποτελέσματα. Τα αποσπάσματα σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ που ισχύουν από το 2014 διαβάζονται σαν προσβολή της πολιτικής της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης. Μετά το ταξίδι της στη Μόσχα στις αρχές Νοεμβρίου 2018, η Σβέσιγκ σημείωσε σε έκθεση ως δραστηριότητα: "Έκκληση για αναπροσαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας". Μετά το ταξίδι της στην Αγία Πετρούπολη το 2019, ήταν ακόμη πιο σαφής.

  Εκείνη την εποχή, η γερμανορωσική ομάδα φιλίας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της οποίας προήδρευε η Σβέσιγκ, συναντήθηκε με μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρωθυπουργός ενημέρωσε αργότερα το υπουργικό της συμβούλιο ότι η γερμανική πλευρά είχε δηλώσει ότι "θεωρεί τις τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ ακατάλληλο μέσο".

  Σε απάντηση αυτών των δηλώσεων, ένας εκπρόσωπος της κρατικής καγκελαρίας δήλωσε ότι η αντίθεση του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας στις κυρώσεις είχε πάντα ανακοινωθεί ανοιχτά: Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να υποτεθεί ότι δεν ειπώθηκε τίποτα διαφορετικό πίσω από τις κλειστές πόρτες από ό,τι ειπώθηκε δημοσίως.

  Προφανώς, η έκθεσή τους για το 2019 δεν αποτελούσε επίσημη θέση της Ομάδας Φιλίας. Αρκετοί συμμετέχοντες στη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη δηλώνουν ότι δεν θυμούνται καμία τέτοια τοποθέτηση σχετικά με τις κυρώσεις. Ο Κρίστιαν Γκέργκε (Christian Görke) από το κόμμα της Αριστεράς (die Linke), τότε υπουργός Οικονομικών του Βρανδεμβούργου, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση αυτής της εφημερίδας: "Κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών ... αυτό δεν διατυπώθηκε με αυτή τη μορφή".

  Συνεργασία σε κρίσιμους τομείς


  Δεν είναι ότι ο Schwesig δεν άσκησε καθόλου κριτική. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Μόσχα το 2018, δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένει από τη Ρωσία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ό,τι στο παρελθόν. "Και στη σύγκρουση για την Ουκρανία, θα θέλαμε να δούμε σαφέστερα βήματα προς μια ειρηνική λύση", αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας.

  Αλλά σύμφωνα με το σύνθημα "αλλαγή μέσω του εμπορίου", ο ηγέτης της χώρας τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς. Από τα πρακτικά της συνομιλίας με τον υπουργό Βιομηχανίας, Ντένις Μαντούροφ, τον Νοέμβριο του 2018 προκύπτει πώς η Μαντούροφ επισήμανε τομείς στους οποίους θα ήθελαν να συνεργαστούν: Ψηφιοποίηση, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ναυπηγική βιομηχανία, επιστημονική συνεργασία.

  H Σβέσιγκ, με τη σειρά ης, πρότεινε τη δημιουργία γερμανορωσικών ομάδων. Σε μια ταξιδιωτική έκθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μεκλεμβούργο- Πομερανία "έχει σίγουρα αναπτυχθεί ως πρωτοπόρος στις περιφερειακές σχέσεις με τη Ρωσία μεταξύ των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων τα τελευταία χρόνια".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ