Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Σεπ-2022 16:30

  Υπ. Άμυνας Γερμανίας: Τα στρατιωτικά αποθέματα της Μόσχας μπορεί να είναι μικρότερα από ότι είχε εκτιμηθεί

  26162804
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:03

  Η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε στρατεύματα και εξοπλισμό στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος της τελευταίας αντεπίθεσης του Κιέβου είναι πιθανό να αποκαλύψει ότι τα στρατιωτικά αποθέματα της Μόσχας είναι μικρότερα από ό,τι υποτίθεται, δήλωσε στο Reuters η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

  "Ο στρατός της Ρωσίας έχει υποστεί μέχρι τώρα σημαντικές απώλειες - τόσο σε στρατεύματα όσο και σε εξοπλισμό", σημείωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

  "Η αντίληψη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν απεριόριστα στρατιωτικά μέσα στη διάθεσή τους ... δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται να επισκευάσει πολύ εξοπλισμό και δυσκολεύεται να στρατολογήσει αρκετό νέο προσωπικό.

  "Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πόσο μεγάλα είναι στην πραγματικότητα τα εναπομείναντα αποθέματα του ρωσικού στρατού. Νομίζω ότι είναι σημαντικά λιγότερα από ό,τι πιθανόν αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε η Λάμπρεχτ. "Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να κάνει κανείς λάθος: Η Ρωσία απέχει πολύ από το να ηττηθεί και εξακολουθεί να έχει διάφορες στρατιωτικές επιλογές".

  Παράλληλα, η Λάμπρεχτ εξήρε το θάρρος των Ρώσων που ασκούν δημόσια κριτική στον Πούτιν, αν και, όπως είπε, δεν αναμένει ότι η διαφωνία θα είναι αρκετή για να προκαλέσει την πτώση του Πούτιν βραχυπρόθεσμα.

  "Όταν βλέπεις τι σύστημα εκφοβισμού έχει οικοδομήσει αρκετά σταθερά ο Πούτιν τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ εντυπωσιακό όταν οι άνθρωποι στη Ρωσία εκφράζουν την κριτική τους τόσο ανοιχτά", είπε.

  "Αλλά δεν έχω την εντύπωση ότι αυτή η κριτική έχει φτάσει σε βαθμό που θα οδηγούσε στην επικείμενη πτώση του Πούτιν", πρόσθεσε η υπουργός. "Μπορώ να καταλάβω την ελπίδα, αλλά δεν βλέπω να συμβαίνει ακόμη. Φυσικά, ελπίζω ότι αυτή η κριτική θα ενθαρρύνει και άλλους να μιλήσουν".

  Σε σπάνιες εκφράσεις δημόσιας διαφωνίας σε μια εποχή που οι Ρώσοι κινδυνεύουν με βαριές ποινές φυλάκισης για την "δυσφήμιση" των ενόπλων δυνάμεων ή τη διάδοση "σκόπιμα ψευδών πληροφοριών" γι' αυτές, αρκετοί τοπικοί πολιτικοί ζήτησαν πρόσφατα την αποπομπή του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Η Λάμπρεχτ δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει το Κίεβο μακροπρόθεσμα.

  Η Ουκρανία πιέζει εδώ και μήνες το Βερολίνο να προμηθεύσει το Κίεβο με περισσότερα βαρέα όπλα και να αρχίσει να παραδίδει και σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, αίτημα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει απορρίψει επανειλημμένα.

  Την Πέμπτη, η Λάμπρεχτ δεσμεύτηκε για την παράδοση επιπλέον πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, πολεμοφοδίων και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στο Κίεβο, αλλά όχι των αρμάτων μάχης που ζητά η Ουκρανία.

  Ερωτηθείσα αν αναμένει ότι ο γερμανικός πληθυσμός θα συνεχίσει να στηρίζει τις ρωσικές κυρώσεις τον προσεχή χειμώνα, παρά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη, η Λάμπρεχτ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα αντιμετωπίσει τις υπαρξιακές ανησυχίες των ανθρώπων στη Γερμανία.

  "Φυσικά, δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε τα πάντα", δήλωσε. Αλλά "αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό (να αντιμετωπίσουμε τις υπαρξιακές ανησυχίες), τότε είμαι σίγουρη ότι η υποστήριξη των ανθρώπων εδώ στη χώρα για την Ουκρανία θα παραμείνει ισχυρή".

  Η Γερμανία παρακολουθεί με ανησυχία τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας

  Η Κριστίνε Λίμπρεχτ είπε επίσης πως η Γερμανία παρακολουθεί με ανησυχία τη στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας και τα γυμνάσια με τη Ρωσία διαμηνύοντας παράλληλα τη δέσμευσή της σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού με την αυξανόμενη παρουσία της εκεί.

  Η εστίαση της Γερμανίας αυτή την περίοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν σημαίνει ότι αποσπά την προσοχή της από τις εξελίξεις ασφαλείας αλλού, είτε πρόκειται για το κατώφλι της στα δυτικά Βαλκάνια είτε στον Ινδικό-Ειρηνικό, είπε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο. Εισβολές μπορούν να συμβούν παντού.

  "Παρακολουθούμε φυσικά τη στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας με ανησυχία και παρακολουθούμε εντελώς κάθε βήμα εκεί", είπε η Λάμπρεχτ.

  Η Γερμανία συντάσσεται όλο και περισσότερο με άλλες δυτικές χώρες στην επίδειξη μεγαλύτερης δύναμης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, ακόμη και με τον κίνδυνο να εκνευρίσει τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

  Πέρυσι, το Βερολίνο έστειλε το πρώτο πολεμικό πλοίο του εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας και αυτό τον μήνα έστειλε 13 στρατιωτικά αεροσκάφη σε κοινά γυμνάσια στην Αυστραλία.

  "Μέσω της παρουσίας και της συμμετοχής μας στα γυμνάσια στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα", είπε η υπουργός. "Είμαστε στην πλευρά των εταίρων που υποστηρίζουν μια τάξη βασισμένη σε κανόνες".

  Κάθε στρατός έχει τον δικό του εξοπλισμό, άρα οι χώρες πρέπει να κάνουν κοινές ασκήσεις και να επιλύουν οποιαδήποτε προβλήματα, είπε. Τα γυμνάσια στην Αυστραλία αποδείχθηκαν "πολύ εποικοδομητικά" και έδειξαν πως η Γερμανία μπορεί να εκπληρώσει τη δέσμευσή της προς τους εταίρους στην περιοχή καθώς και προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

  Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία θα στείλει πολεμικό πλοίο στα Στενά της Ταϊβάν όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Λάμπρεχτ είπε: "Δεν πρόκειται για πρόκληση ή κλιμάκωση της κατάστασης με οποιονδήποτε τρόπο... Αντίθετα η προσέγγισή μας είναι η αποκλιμάκωση".

  Η σχέση της Γερμανία με την Κίνα επικεντρωνόταν επί μακρόν σε αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές ανταλλαγές, με τη ραγδαία οικονομική επέκταση της Κίνας να καθοδηγεί τη δική της ανάπτυξη.

  Όμως η Λάμπρεχτ είπε πως η Γερμανία έμαθε να μην εξαρτάται τόσο πολύ από οποιαδήποτε χώρα από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  "Πρέπει τώρα να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι σε άλλους τομείς, όχι μόνο στην ενέργεια, να μπορούμε να ενεργούμε ελεύθερα", είπε η Λάμπρεχτ. "Είμαστε δεσμευμένοι με την Κίνα μέσω οικονομικών σχέσεων αλλά αυτό δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να παίρνουμε καθαρές θέσεις σε ορισμένες αποφάσεις."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ