Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Σεπ-2022 17:11

  Ουκρανός πρεσβευτής: Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει για να μην ανοίξει η όρεξη και σε άλλους

  Ουκρανός πρεσβευτής: Η Ουκρανία πρέπει να νικήσει για να μην ανοίξει η όρεξη και σε άλλους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  "Λένε πως τα λεφτά δεν μυρίζουν. Όμως κάποτε τα λεφτά μυρίζουν”. Αυτό τόνισε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σερχίι Σουτένκο, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

  Ο κ. Σουτένκο επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ελληνικές επιχειρήσεις να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι το ηθικό ζήτημα που προκύπτει από την έμμεση διευκόλυνση της ρωσικής εισβολής υπερτερεί του νομικού, βάσει του οποίου οι συναλλαγές με την χώρα του Πούτιν είναι επιτρεπτές στους τομείς όπου δεν υφίστανται κυρώσεις.

  Η καθαρά επιχειρηματική προσέγγιση είναι λανθασμένη, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η βλάβη στην εικόνα τους που υφίστανται όσες εταιρείες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μεταφράζεται συχνά και σε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

  Ειδικότερα για τη ναυτιλία ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολή και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχει θέσει το ζήτημα στους αρμόδιους υπουργούς.

  Απολογισμός της αντεπίθεσης

  Ο Ουκρανός πρεσβευτής, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 11 Σεπτεμβρίου διακοσίων ημερών από την έναρξη των εχθροπραξιών (αν και, όπως υποστήριξε, ο πόλεμος ξεκίνησε στην πραγματικότητα προ οκταετίας) τόνισε ότι η ρωσική εισβολή είναι η μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η γραμμή αντιπαράταξης εκτείνεται σε 2.500 χιλιόμετρα, όσο δηλ. η απόσταση από τη Λισαβώνα στη Βαρσοβία, εκ των οποίων σε 1390 χιλιόμετρα διεξάγονται τακτικές μάχες.

  Η ουκρανική αντεπίθεση του μηνός Σεπτεμβρίου είχε ως απολογισμό, πάντα κατά τον κ. Σουτένκο, την ανάκτηση 11.000 τ.χλμ., δηλ. έκτασης ίσης με του Εμιράτου του Κατάρ, με 400 οικισμούς και 100.000 κατοίκους στις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας. Κατήγγειλε μάλιστα ότι στα ανακτηθέντα εδάφη υπήρξαν από τις αποχωρήσασες ρωσικές δυνάμεις ωμότητες, όπως αυτές της Μπούτσα – λ.χ. στο χωριό Μπορόντιτσι του νομού Ντονέτσκ, όπου εντωπίσθηκαν μόνο δύο επιζώντες κάτοικοι.

  Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα του, αν και πρόσθεσε ότι η παροχή βοήθειας θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη και με μικρότερες καθυστερήσεις, ενώ έθεσε ως στόχο την πλήρη αποσύνδεση των ρωσικών και λευκορωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, την πλήρη απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και την μη παροχή βίζας σε Ρώσους τουρίστες στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

  Επεσήμανε πάντως ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Ράμσταϊν παρέστησαν 50 υπουργοί Άμυνας από όλον τον κόσμο – όταν το 1942 το μέτωπο κατά του Άξονα περιλάμβανε μόνον 27 χώρες.

  Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, ο κ. Σουτένκο ανέφερε ότι προχωρά η εκπόνηση του Συμφώνου Ασφαλείας του Κιέβου, ήτοι των νομικά δεσμευτικών διεθνών εγγυήσεων, στις οποίες δεν θα συμμετέχει πλέον η Ρωσία, για την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά τη λήξηξ του πολέμου.

  Επίσης έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία διερευνά την δυνατότητα σύστασης Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου (κρίνοντας ανεπαρκείς τις υφιστάμανες δομές) για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και ότι για το ζήτημα αυτό έχει απευθυνθεί και στη δική μας χώρα.

  Ο Ουκρανός πρεσβευτής επέμεινε να κατηγορεί την Ρωσία για "πυρηνική τρομοκρατία” και "διατροφική τρομοκρατία” τόσο σε ό,τι αφορά την κατοχή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορίζια, όσο και τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την οποία εκτίμησε ότι η ρωσική πλευρά αναζητεί τρόπους να μην παρατείνει.

  Σε ερώτηση, πάντως, αν φοβάται ότι η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα δημιουργήσει στη Μόσχα τον πειρασμό της χρήσης μικρών, τακτικών πυρηνικών όπλων, εκτίμησε ότι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή την οποία η Ρωσία θα φοβηθεί θα διασχίσει διότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την προσπάθειά της να διατηρήσει την εικόνα μια συμμετοχής στη διεθνή κοινότητα, λ.χ. συνομιλώντας με την Ινδία ή την Κίνα.

  Να μην "ανοίξει η όρεξη"

  Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα που δέχθηκε πάντως ο Ουκρανός πρεσβευτής αφορούσε το πώς αντιμετωπίζει η χώρα του την Τουρκία.

  Ο κ. Σούτενκο έσπευσε να απαντήσει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να νικήσει η Ουκρανία είναι για να μην "ανοίξει η όρεξη” και σε άλλους να επαναλάβουν το σενάριο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλού.

  Πρόσθεσε πάντως ότι η Ουκρανία συγκαταλέγει την Τουρκία μεταξύ των φίλων της, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ρόλο της γείτονος στην επίτευξη της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά και την εξοπλιστική βοήθεια που αυτή προσφέρει στο Κίεβο - αν και, πρόσθεσε, ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας είναι βέβαια οι ΗΠΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ