Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Σεπ-2022 15:18

  ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε απεργία στους σιδηροδρόμους καθώς συνδικάτα και εταιρείες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία

  133474549
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες σιδηροδρόμων και συνδικάτα εξασφάλισαν μια προσωρινή συμφωνία ύστερα από 20 ώρες εντατικών συνομιλιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα μπορούσε να πλήξει την τροφοδοσία τροφίμων και καυσίμων σε όλη τη χώρα.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία νωρίς σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για μια "νίκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στους σιδηροδρόμους που εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες και οι κοινότητες της Αμερικής θα παραλάμβαναν αυτά που μας κράτησαν αυτά τα δύσκολα χρόνια".

  Η προσωρινή συμφωνία παραπέμπεται τώρα προς ψήφιση στα συνδικάτα, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και αν αυτές οι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, η αναστολή λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αποτράπηκε για πολλές εβδομάδες, λόγω της συγκεκριμένης διατύπωσης της συμφωνίας, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

  Η αναστολή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα είχε ως αποτέλεσμα να ‘παγώσει’ σχεδόν το 30% των αμερικανικών εμπορικών αποστολών με βάση το βάρος τους, να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να επιβαρυνθεί η αμερικανική οικονομία με κόστος έως 2 δισεκ. δολάρια ημερησίως και να προκληθούν μια σειρά από προβλήματα στις συγκοινωνίες που θα επηρέαζαν τους αμερικανικούς τομείς και κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας, της μεταποίησης, της υγείας και των λιανικών πωλήσεων.

  Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φιλοξένησαν συνομιλίες για συλλογικές συμβάσεις έως αργά χθες βράδυ, με στόχο να διασφαλιστεί μια συμφωνία με τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους από εταιρίες όπως οι Union Pacific, BNSF, CSX, Norfolk Southern και Kansas City Southern. Ο ίδιος ο Μπάιντεν κάλεσε τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς και τους διαπραγματευτές γύρω στις 9 μ.μ. να προχωρήσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων, που δήλωσε ότι διήρκησαν 20 ώρες.

  Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας εντός της προθεσμίας, που ήταν ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή, θα άνοιγε τον δρόμο για απεργιακές κινητοποιήσεις.

  Οι εταιρίες σιδηροδρόμων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, μισθών και άλλων δαπανών τα τελευταία χρόνια ενώ αύξαναν τα κέρδη και τα μερίσματα για τους επενδυτές.

  Ο αριθμός των εργαζομένων στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους έχει μειωθεί από πάνω από τις 600.000 το 1970 σε περίπου 150.000 το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικών στοιχείων για την αγορά εργασίας, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της μείωσης κόστους.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ