Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Σεπ-2022 21:04

  ΟΗΕ: Θέλει επανεκκίνηση των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας - "Κίνδυνος κρίσης στην αγορά λιπασμάτων"

  Γκουτέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθεί και επεκταθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ώστε να συμπεριληφθεί και η ρωσική αμμωνία.

  "Η άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων είναι απολύτως απαραίτητη", δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν.

  Η διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας αποτελεί κεντρική πτυχή μιας συμφωνίας-πακέτου στην οποία διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία στις 22 Ιουλίου, με βάση την οποία επανεκκίνησαν οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία επέκρινε πρόσφατα τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι εξαγωγές της εξακολουθούν να παρεμποδίζονται.

  Η συμφωνία περιελάμβανε την αμμωνία - βασικό συστατικό των νιτρικών λιπασμάτων. Ένας αγωγός που μετέφερε αμμωνία από την περιοχή του Βόλγα της Ρωσίας στο λιμάνι Πιβντένι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, έκλεισε όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

  Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν τώρα να μεσολαβήσουν για την επανέναρξη των εξαγωγών αμμωνίας. 

  "Υπάρχουν ... συνομιλίες σε σχέση με τη δυνατότητα των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι είναι "δραματική η κατάσταση" στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων.

  "Κινδυνεύουμε να έχουμε κρίση στην αγορά λιπασμάτων", είπε. "Έχουμε νέα από διάφορα μέρη του κόσμου όπου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι πολύ μικρότερες από ό,τι στον προηγούμενο κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να έχουμε το 2022 πραγματική έλλειψη τροφίμων".

  Είπε ότι υπήρξαν κάποιες εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων από τα ρωσικά λιμάνια, αλλά ήταν "πολύ λιγότερες από το επιθυμητό και το απαιτούμενο".

  Παρά τη μέχρι στιγμής επιτυχία της συμφωνίας για τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η λήξη του πολέμου είναι "ακόμα πολύ μακριά".

  "Πιστεύω ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη - ειρήνη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Αλλά θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι ελπίζω ότι θα συμβεί σύντομα", δήλωσε ο Γκουτέρες.

  Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι μίλησε επίσης με τον Πούτιν για τους αιχμαλώτους πολέμου, για μια αποστολή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση στοιχείων σχετικά με μια επίθεση του Ιουλίου στην ουκρανική πόλη Ολενέβκα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κατά την οποία σκοτώθηκαν αιχμάλωτοι που κρατούνταν από αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη Μόσχα, και για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία.

  Είπε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από τη Ρωσία για τη διερευνητική αποστολή που θα κατευθυνθεί προς την Ολενίβκα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ