Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Σεπ-2022 16:50

  Γαλλία και Ρουμανία υπογράφουν συμφωνία για την ενίσχυση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

  28921841
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει συμφωνία με τη Ρουμανία για να συμβάλει στην αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων και χωρών της Μεσογείου.

  Η Ρουμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού της ΕΕ σε χώρες εκτός του μπλοκ (μετά τη Γαλλία), συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, και ο μεγαλύτερος σε καλαμπόκι, ήταν μία από τις εναλλακτικές οδούς που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

  "Αύριο, θα υπογράψω μια συμφωνία με τη Ρουμανία που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να βγάλει ακόμη περισσότερα σιτηρά προς την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στις μεσογειακές (χώρες) που τα χρειάζονται", δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στην τηλεόραση LCI, προσθέτοντας ότι η συμφωνία καλύπτει τις εξαγωγές μέσω ξηράς, θάλασσας και ποταμών.

  Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας της γαλλο-ρουμανικής συμφωνίας, το οποίο είδε το Reuters, το Παρίσι θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη ενός σχεδίου που θα αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του λιμανιού του Γκαλάτσι, στον εξοπλισμό των συνοριακών σημείων στη βόρεια Ρουμανία, στη μεγιστοποίηση της χρήσης των εμπορευματοκιβωτίων σιτηρών που σταθμεύουν στο λιμάνι της Κωνστάντζας, καθώς και στην αύξηση της χωρητικότητας εκεί και στη διώρυγα Σουλίνα.

  Θα συμβάλει επίσης στην οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για τους άξονες του διαδρόμου μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας.. Η Γαλλία θα παράσχει επίσης χρηματοδότηση για την αρχική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και θα συνεργαστεί με το Βουκουρέστι για τον προσδιορισμό της χρηματοδότησης για το μέλλον.

  Χωρίς να αναφερθεί σε πηγή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι μόνο δύο από τα 87 πλοία, που μετέφεραν 60.000 τόνους εξαγόμενων προϊόντων σιτηρών στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, είχαν πάει σε φτωχές χώρες.

  Η συμφωνία για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο. Ο Μπον απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν.

  Επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι περίπου το 30% των σιτηρών που εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας παραδόθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

  Η Ουκρανία δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει οδικές, ποτάμιες και σιδηροδρομικές συνδέσεις για να αυξήσει τις μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών της. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ