Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Σεπ-2022 09:45

  Milliyet: "Αν χρειαστεί να φύγουμε από τη Σμύρνη, θα της βάλουμε φωτιά", έλεγαν οι Έλληνες το 1922

  Milliyet: "Αν χρειαστεί να φύγουμε από τη Σμύρνη, θα της βάλουμε φωτιά", έλεγαν οι Έλληνες το 1922
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν αρκεί που με τη βοήθεια Γερμανών στρατιωτικών, οι Νεότουρκοι, προ ενός αιώνος αφάνισαν με τους πιο απάνθρωπους τρόπους πάνω από 3 εκατομμύρια μη μουσουλμάνων που ζούσαν στα γεωγραφικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν φτάνει που κάθε τρεις και λίγο, οι Τούρκοι πολιτικοί είναι οι μόνοι που επιχαίρουν και χρησιμοποιούν στον πολιτικό τους λόγο τις σφαγές που διέπραξαν από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης (σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αϊβαλί), μέχρι και τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη ως ένα επιχείρημα "δείτε τις θα σας ξανακάνουμε". Οι Τούρκοι τώρα επιχειρούν να πείσουν ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που έκαψαν τη Σμύρνη.

  "Η είδηση ​​στα αρχεία του Βατικανού και στις γαλλικές εφημερίδες της περιόδου για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη μετά την απελευθέρωση της Σμύρνης από την εχθρική κατοχή αποκαλύπτει ότι η Σμύρνη κάηκε και καταστράφηκε από τον ηττημένο στρατό κατοχής και τις αρμενικές συμμορίες υποστηρικτών του", γράφει η τουρκική Milliyet σε άρθρο που τιτλοφορείται "Αν χρειαστεί να φύγουμε από τη Σμύρνη, θα της βάλουμε φωτιά".

  Επικαλούμενη η εφημερίδα έγγραφο που συνετάχθη από τον "Αρχιεπίσκοπο της Σμύρνης, Monsignor Vallega, στις 3 Οκτωβρίου 1922 και εστάλη στον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Gasparri" το οποίο παραθέτουν ο συγγραφέας δρ. Ρινάλντο Μαρμαρά και ο ιστορικός Οκτάι Γκιοκντεμίρ, ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί μέρος "κρυφών εγγράφων του Βατικανού".

  "Όλα λείπουν, είναι αδύνατο να ανοίξουν ξανά και να ανοικοδομηθούν εκκλησίες. Η υπόθεση ότι οι Έλληνες ευθύνονται για τη φωτιά επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο. Από τότε που έφτασα εδώ, ακούω από τους Έλληνες: Δεν θα φύγουμε από τη Σμύρνη. Αν χρειαστεί να την εγκαταλείψουμε, θα της βάλουμε φωτιά. Και έτσι έγινε. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι οι Τούρκοι δεν πήραν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα με τις τρομερές εκρήξεις βομβών σε διάφορα σημεία της πόλης. Χρειάστηκαν τρεις μέρες και τρεις νύχτες".

  Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει: "Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στη Σμύρνη την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς, από την άλλη, δήλωσαν στην είδησή τους για την καταστροφή ότι υπεύθυνοι ήταν ελληνικές και αρμενικές συμμορίες και αυτοί που υποστήριξαν αυτές τις συμμορίες".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ