Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Σεπ-2022 18:25

  ΗΠΑ: Και άλλα κράτη εξετάζουν την υιοθέτηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

  25501797
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ορισμένες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο σχέδιο της G7 για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγιέμο, προσθέτοντας ότι η ομάδα θα εκδώσει σχετικούς κανόνες τις επόμενες ημέρες.

  Ο Αντεγιέμο, σε συνέντευξή του στο Yahoo! News, δήλωσε ότι η Ινδία, ένας σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, συμφώνησε να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της Ομάδας των Επτά για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών και ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι και η Κίνα θα το εξετάσει.

  Οι κανόνες θα εξηγούν πώς οι εισαγωγείς μπορούν να χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως η ασφάλιση, για να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εφόσον η τιμή είναι κάτω από το συμφωνηθέν ανώτατο όριο, πρόσθεσε.

  Εάν η τιμή είναι πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, η Ρωσία θα πρέπει να βρει "άλλους, πιο ακριβούς τρόπους για να μεταφέρει το πετρέλαιό της", δήλωσε.

  Η Ομάδα των Επτά πλουσίων κρατών, η οποία αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφώνησε να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

  Ο Αντεγιέμο δεν αποκάλυψε την τιμή-στόχο για το ανώτατο όριο, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ακόμη και αν η Ινδία και άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο δεν συμμετάσχουν, καθώς θα δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφάνεια και θα θέσει τις χώρες αυτές σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές με τη Ρωσία.

  "Θα ορίσουμε την τιμή του πετρελαίου πάνω από την τιμή παραγωγής της Ρωσίας. Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της G7 για να πωλούν το πετρέλαιό τους, αρκεί να πωλείται κάτω από το ανώτατο όριο τιμών", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η στρατηγική αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

  "Έχουμε ήδη δει ότι η Ρωσία διαπραγματεύεται με ορισμένες χώρες τιμές τόσο χαμηλές όσο με έκπτωση 30% επί της τρέχουσας τιμής του πετρελαίου", είπε. Δεν έδωσε λεπτομέρειες και δεν προσδιόρισε τις χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ