Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Σεπ-2022 14:44

  Μπούντεσταγκ: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

  Γερμανία: Η στρατιωτική δέσμευση της ΕΕ στο Μαλί πρέπει να επανεξεταστεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος διαδραμάτισε έναν αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία επανένωσης της Γερμανίας το 1990.

  "Οφείλουμε πολλά στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Άλλαξε την ιστορία της χώρας μας και εκατομμυρίων ανθρώπων", δήλωσε η Μπάρμπελ Μπας, η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

  "Λίγοι πολιτικοί άνδρες απολάμβαναν τέτοιου σεβασμού όπως εκείνος στη Γερμανία. Τον θυμόμαστε ως έναν μεγάλο ελευθερωτή", πρόσθεσε σε ομιλία. "Η Γερμανία χάνει έναν πραγματικό φίλο".

  Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απεβίωσε στις 30 Αυγούστου σε ηλικία 91 ετών.

  Ενώ η κληρονομιά του είναι αμφιλεγόμενη στη Ρωσία, ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης ενέπνεε θαυμασμό και σεβασμό στη Γερμανία, επειδή προετοίμασε το έδαφος για την επανένωση της χώρας, ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους στις 3 Οκτωβρίου 1990.

  Πολιτικοί από όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς αυτόν μετά τον θάνατό του, με ορισμένους να ζητούν να ονομαστεί ένας δρόμος ή μια πλατεία στο Βερολίνο προς τιμήν του.

  Η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ (2005-2021), γεννημένη στην τότε Ανατολική Γερμανία, δήλωσε πως ο Γκορμπατσόφ "άλλαξε τη ζωή μου ριζικά".

  Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στο Βερολίνο το Σάββατο προς τιμήν του εκλιπόντος ηγέτη.

  Ο θάνατός του είχε ιδιαίτερη απήχηση καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  "Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπερασπίστηκε μια παγκόσμια τάξη στην οποία τα κράτη διευθετούν τις συγκρούσεις με τον διάλογο και το δίκαιο και επιδιώκουν κοινές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα", παρατήρησε η Μπας.

  "Είναι η Ρωσία που, υπό τον (πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, διέρρηξε αυτό το πνεύμα (...) Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία και καταστρέφει την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης με τη δύναμη των όπλων", είπε ακόμη.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ