Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Σεπ-2022 15:15

  Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ξανά ότι βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

  Η Ρωσία ανησυχεί για ενδεχόμενη ουκρανική 'πρόκληση' εναντίον του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι διακινδυνεύουν την καταστροφή βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία ενώ αναμένεται έκθεση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια σχετικά με την κατάσταση του εν λόγω σταθμού.

  Το εργοστάσιο, τη λειτουργία του οποίου εξασφαλίζουν ουκρανοί τεχνικοί, κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του -και την ασφάλεια της Ευρώπης- βομβαρδίζοντας την εγκατάσταση και τις γύρω περιοχές. Όμως μέχρι τώρα κανένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος δεν έχει μπορέσει να αποσαφηνίσει ποιός έχει προκαλέσει ποιά ζημιά στο σταθμό.

  Δεν είναι σαφές αν αυτό θα αλλάξει αργότερα σήμερα, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δώσει στη δημοσιότητα έκθεση βασισμένη σε μια διερευνητική αποστολή στο σταθμό, στην οποία αναμένεται να καταγράφονται λεπτομερώς οι ζημιές.

  Ο επικεφαλής του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι ηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα της αποστολής και δύο μέλη του προσωπικού της IAEA παραμένουν στην εγκατάσταση παρακολουθώντας την κατάσταση. Ο Γκρόσι αναμένεται να ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τα ευρήματά του.

  Δεν είναι ωστόσο σαφές αν ο Γκρόσι θα αποδώσει ευθύνες σε κάποια πλευρά.

  Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τα ουκρανικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν χθες, Δευτέρα, τη Ζαπορίζια.

  Η ρωσική διπλωματική αποστολή σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, όπου έχει την έδρα της η IAEA, ανέφερε στο Telegram ότι τρεις ουκρανικές οβίδες έπεσαν κοντά στη μονάδα αποθήκευσης καυσίμου της εγκατάστασης, στις αποθήκες στερεών ραδιενεργών αποβλήτων και κοντά σε μία από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.

  Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα σημεία στα οποία έπεσαν τα βλήματα.

  Σύμφωνα επίσης με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Telegram, "τις τελευταίες 24 ώρες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν 15 φορές με πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης Ενεργκοντάρ και του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

  Ωστόσο "η ραδιενέργεια στην εγκατάσταση του σταθμού της Ζαπορίζια βρίσκεται εντός των προδιαγραφών", πρόσθεσε ο υπουργείο.

  Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς κάποιας από τις δύο πλευρές.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ