Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Σεπ-2022 10:53

  Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η ομοφωνία της ΕΕ για το ανώτατο όριο τιμών στη Ρωσία αποτελεί "πρόκληση"

  Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η ομοφωνία της ΕΕ για το ανώτατο όριο τιμών στη Ρωσία αποτελεί "πρόκληση"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει με ομοφωνία για να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και να ξεπεράσει την απροθυμία ορισμένων χωρών μελών να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του G7 να περιορίσει τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Οι ηγέτες τoυ G-7 συμφώνησαν να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά χωρίς την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, "θα είναι μια πρόκληση, ας είμαστε πολύ σαφείς, θα χρειαστεί χρόνος", δήλωσε ο Le Maire το Σάββατο σε συνέντευξή του στο Ambrosetti Forum στο Cernobbio της Ιταλίας. "Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στα 27 κράτη μέλη ότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την πολιτική των κυρώσεων, υπάρχει η ανάγκη να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου".

  Επειδή η Ρωσία υπόκειται σε κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επωφελείται από τα έσοδα από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, είπε.

  Ο Le Maire δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων και ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να υποστηριχθεί από χώρες εκτός του G-7, ώστε να μην θεωρηθεί ως "δυτική πρωτοβουλία κατά της Ρωσίας" αλλά ως "παγκόσμια πρωτοβουλία κατά του πολέμου στην Ουκρανία". 

  Η Ρωσία έχει περιορίσει την προμήθεια του φυσικού αερίου της στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκτίναξη των τιμών και στις ανησυχίες για ελλείψεις κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες που έρχονται. Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom  δήλωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη γαλλική Engie.  Την Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου η G-7 ανακοίνωσε το σχέδιο περιορισμού των τιμών, η Gazprom δήλωσε ότι σταμάτησε επ' αόριστον τις ροές μέσω του βασικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, μια κίνηση που καταδικάστηκε από Ευρωπαίους πολιτικούς ως προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια ως όπλο.

  "Νομίζω ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη", δήλωσε ο Le Maire. "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ