Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Σεπ-2022 10:17

  Αυξημένες αλλά όχι αρκετές για να καλύψουν τον Nord Stream 1 οι ροές αερίου μέσω Ουκρανίας από την Gazprom

  Gazprom
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι θα στείλει 42,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας το Σάββατο, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε ότι οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία δεν θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί.

  Οι ροές μέσω του σημείου εισόδου Sudzha ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με τα 41,3 εκατ. κυβικά μέτρα που έστειλε η Gazprom την Παρασκευή, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν την έλλειψη φυσικού αερίου που αναμενόταν να αντληθεί μέσω του Nord Stream 1 σήμερα.

  Η Gazprom ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι εντόπισε διαρροή πετρελαίου σε εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1 και δεν θα ήταν σε θέση να επαναφέρει τις ροές. Δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος.

  Η Siemens Energy, η οποία συνήθως συντηρεί τις τουρμπίνες του Nord Stream 1, δήλωσε ότι μια τέτοια διαρροή δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη λειτουργία του αγωγού. Είπε επίσης ότι ο σταθμός συμπιεστών Portovaya, όπου ανακαλύφθηκε η διαρροή, διαθέτει άλλες τουρμπίνες για να διατηρηθεί η λειτουργία του Nord Stream 1.

  "Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν κανονικά τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης", δήλωσε η εταιρεία.

  Η Μόσχα κατηγόρησε τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι παρεμποδίζουν τις συνήθεις λειτουργίες και τη συντήρηση του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι πρόκειται για πρόσχημα και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για να ανταποδώσει.

  "Αυτό είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας", έγραψε στο Twitter ο Michael Roth, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ