Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 14:10

  Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης: Στο 99,9% ο πληθωρισμός της πόλης

  131619177_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, επιταχύνθηκε στο 99,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την κύρια επιχειρηματική ένωση της πόλης.

  Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών εκτοξεύθηκαν από 91,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (İTO) στον δείκτη τιμών του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Σε μηνιαία βάση, η τιμή αυξήθηκε κατά 2,29%, ανέφερε.

  Ο πληθωρισμός της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους οικονομολόγους ως μετρητής του πληθωρισμού σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος δημοσιεύεται αργότερα κάθε μήνα. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγεθών διευρύνθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες – ο επίσημος πληθωρισμός για την Τουρκία σε εθνικό επίπεδο επιταχύνθηκε στο 79,6% τον Ιούλιο.

  Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η διαφορά μεταξύ του επίσημου ποσοστού πληθωρισμού της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας ήταν 9,9 ποσοστιαίες μονάδες και 13,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

  Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έπληξαν σκληρά τον πληθυσμό των 84 εκατομμυρίων της Τουρκίας, με ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση, καθώς οι πολίτες παλεύουν κόντρα στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και κόντρα στην απότομη υποτίμηση της λίρας, η οποία έχασε το 44% της αξίας της το 2021 και περίπου το 27% φέτος.

  Οι τουρκικές αρχές αύξησαν την τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά 20% την Πέμπτη.

  Οι επικριτές κατηγορούν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια έγκαιρα για να μειώσει τον πληθωρισμό και διέταξε την Κεντρική Τράπεζα (TCMB) να μειώσει το κόστος δανεισμού. Η τράπεζα σόκαρε τους επενδυτές τον περασμένο μήνα μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 13% από 14%.

  Η ανεξάρτητη ομάδα πληθωρισμού ENAG, η οποία αποτελείται από ακαδημαϊκούς στην Τουρκία και στο εξωτερικό, μέτρησε το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας στο 176% τον Ιούλιο. Ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις ίδιες μεθόδους υπολογισμού με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο.

  Η στατιστική υπηρεσία πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου τη Δευτέρα. Δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας μπορεί να ανέλθει στο 81,2%.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα:

  * Φ. Αλτούν: Ο άνθρωπος που ελέγχει τα τουρκικά ΜΜΕ στο όνομα του Ερντογάν και οι αποκαλύψεις του Reuters

  * Οι τράπεζες του Κόλπου με έκθεση στην Τουρκία θα υποστούν περαιτέρω ζημιές, λέει ο οίκος Fitch

  * Χάνει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε Πόλη, Άγκυρα και στα προπύργια του ΑΚΡ στον Πόντο ο Ερντογάν

  * "Κατρακυλά" προς το απόλυτο χαμηλό η τουρκική λίρα

  * Οι εισροές χρήματος επέτρεψαν στον Ερντογάν να ηρεμήσει το καλοκαίρι

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ