Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 13:42

  UBS: Στις 50 μ.β. η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο - Τι θα ακολουθήσει

  UBS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σύσφιξη της πολιτικής της σκιαγραφεί η UBS σε σημείωμα της στη σκιά των επιθετικών δηλώσεων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη επιθετικότερης δράσης προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. 

  Ειδικότερα, η UBS περιμένει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στις 8 Σέπτεμβρίου, οδηγώντας το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 0,5%. 

  Η τράπεζα σημειώνει ότι δεδομένης της πρόσφατης επιθετικής ρητορικής από αρκετά μέλη της ΕΚΤ, η απόφαση για μια αύξηση "μεταξύ 50 μ.β. και 75 μ.β. θα είναι δύσκολη, αλλά συνολικά, το βασικό μας σενάριο παραμένει για ένα βήμα κατά 50 μ.β.".

  Η απόφαση θα βασιστεί στις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, οι οποίες αναμένεται να είναι για χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, προσθέτει η τράπεζα.

  Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ στη σύσφιξη της πολιτικής της, η τράπεζα σημειώνει ότι αν και προηγουμένως περίμενε η επόμενη αύξηση τον Οκτώβριο να είναι 25 μ.β. πλέον προβλέπει μια αύξηση κατά 50 μ.β. Στη συνέχεια περιμένει άλλη μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο στο 1,25% μέχρι το τέλος του 2022. 

  Για το 2023, η τράπεζα περιμένει άλλες τρεις αυξήσεις κατά 25 μ.β. την κάθε φορά, τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Μάιο, οδηγώντας στο 2,0% το επιτόκιο, κάτι που αναμένεται να κλείσει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ