Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Αυγ-2022 10:37

  Σε επίπεδο-ρεκόρ, στα 10,7 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

  115753729
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

  Το μηνιαίο έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10,7 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για 10,6 δισ. δολάρια και στο υψηλότερο ποσοστό από το 1984 που ξεκίνησε η καταγραφή των αρχείων.

  Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 62,2 δισ. δολάρια, σε μια αύξηση 143,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

  Οι Τούρκοι φορείς χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αυξήσουν την ανάπτυξη με ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική, ελπίζοντας ότι η φθηνή πίστωση θα βρει τον δρόμο της στη μεταποίηση και στις εξαγωγές.

  Αλλά τα υψηλά επίπεδα αύξησης των δανείων και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, έχουν επίσης αυξήσει τις τουρκικές εισαγωγές, αυξάνοντας τη ζήτηση για δολάρια.

  Οι προοπτικές για το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έχει επιδεινωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στέλνοντας τις τιμές ενέργειας σε υψηλό-ρεκόρ.

  Η Ρωσία, βασική πηγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέτρεψε στην Τουρκία να πληρώσει σε ρούβλια, αλλά οι λεπτομέρειες της διευθέτησης μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν τον Αύγουστο, παραμένουν μυστικές.

  Οι μηνιαίες εξαγωγές τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 18,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 41,4% στα 29,2 δισ. δολάρια.

  Οι εισαγωγές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν 600% στα 2 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ