Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Αυγ-2022 16:31

  Bloomberg: Η ξηρασία από την Κίνα έως την Αϊόβα θα πιέσει τις τιμές των τροφίμων

  Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τα ουκρανικά σιτηρά λέει το Κίεβο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ξηρασία συρρικνώνει τις καλλιέργειες από την αγροτική ζώνη των ΗΠΑ έως τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα, αυξάνοντας τους φόβους για παγκόσμια πείνα και επιβαρύνοντας τις προοπτικές του πληθωρισμού. 


  Η τελευταία προειδοποιητική ένδειξη προέρχεται από τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, όπου το καλαμπόκι έχει ξεραθεί τόσο πολύ που λείπουν στάχυα και οι λοβοί της σόγιας είναι λιγότεροι και μικρότεροι από το συνηθισμένο. Η θλιβερή έκθεση από την Pro Farmer Crop Tour βοήθησε να ανέβει ένας δείκτης των τιμών των σιτηρών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. 

  Ο κόσμος προσπαθεί απεγνωσμένα να αναπληρώσει τα αποθέματα σιτηρών που έχουν μειωθεί λόγω των εμπορικών διαταραχών στη Μαύρη Θάλασσα και των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καλλιεργητικές περιοχές. Όμως μια βιομηχανική περιοδεία σε χωράφια των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εξέπληξε τους συμμετέχοντες στην αγορά - οι οποίοι ήταν πιο αισιόδοξοι - με αναφορές για εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες λόγω της βάναυσης ζέστης και της έλλειψης νερού. 

  Εν τω μεταξύ, η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, ενώ οι προοπτικές για τις εξαγωγές από την Ουκρανία, έναν σημαντικό αποστολέα καλαμποκιού και φυτικών ελαίων, είναι δύσκολο να προβλεφθούν εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.

  "Ακόμα και πριν από τα νέα αυτής της εβδομάδας από την περιοδεία των καλλιεργειών, ανησυχούσα ότι δεν θα δούμε μεγάλη ανασυγκρότηση των αποθεμάτων μέχρι το 2023", δήλωσε ο Joe Glauber, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας Διεθνούς Πολιτικής Τροφίμων στην Ουάσιγκτον. "Το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι, αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα".


  Οι έμποροι παρακολουθούν πάντα στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αλλά φέτος η επαγρύπνηση έχει ενταθεί - κάθε μπούσελ έχει σημασία. Ενώ οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας έχουν ψυχρανθεί από τα ρεκόρ ή τα σχεδόν ρεκόρ υψηλά που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητα. Οι κακές καιρικές εκπλήξεις από τώρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι φθινοπωρινές συγκομιδές θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές και πάλι στα ύψη.

  Ένας δείκτης σιτηρών και σόγιας διαπραγματεύεται σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας και η άνοδος των τιμών των καλλιεργειών έχει συμβάλει σημαντικά στον παγκόσμιο πληθωρισμό. Ήδη, η έλλειψη τροφίμων συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα νωρίτερα φέτος, όταν η χώρα ξέμεινε από σκληρό νόμισμα που χρειαζόταν για να πληρώσει τις εισαγωγές.

  Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων μειώθηκε τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο, αν και παραμένει 13% υψηλότερος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

  Στις ΗΠΑ, το καλαμπόκι είναι η πιο κυρίαρχη καλλιέργεια και μια κακή συγκομιδή θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αυξάνοντας την πίεση στη Νότια Αμερική να παράγει υψηλές σοδειές στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η Κίνα, η οποία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αναγκαστεί να εισάγει περισσότερα σιτηρά για να ταΐσει τα τεράστια κτηνοτροφικά της κοπάδια και να ενισχύσει τα εγχώρια αποθέματα.

  Μετά την πρόσφατη περιοδεία των καλλιεργειών, οι αξιωματούχοι εκτιμούν τώρα ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα είναι 4% χαμηλότερη από την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη. Το τσίμπημα ακολουθεί τις ελλείψεις λόγω ξηρασίας στο χειμερινό σιτάρι των ΗΠΑ, καθώς και στη σόγια στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό.

  Οι προοπτικές της παγκόσμιας γεωργίας για το 2023 έχουν ανησυχήσει τους παρατηρητές της αγοράς. Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα σπάνιο τρίτο συνεχόμενο έτος του φαινομένου La Nina, όταν ο ισημερινός Ειρηνικός ψύχεται, προκαλώντας αντίδραση από την ατμόσφαιρα πάνω από αυτόν. Αυτό θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για την ξηρασία στις ΗΠΑ, καθώς και για την ξηρασία στις ζωτικής σημασίας καλλιεργήσιμες περιοχές της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

  Και ενώ είναι δύσκολο να συνδεθεί ο καιρός κάθε έτους με τα μακροπρόθεσμα κλιματικά πρότυπα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελέσει ένα αυξανόμενο εμπόδιο για τη γεωργική παραγωγή τα επόμενα χρόνια.


  Προς το παρόν, η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας ξηρασίας που φαίνεται να είναι η χειρότερη των τελευταίων τουλάχιστον 500 ετών, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση από εμπειρογνώμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετές καλλιέργειες της ΕΕ πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά, με τις προβλέψεις για την απόδοση του καλαμποκιού να υπολείπονται κατά 15% του μέσου όρου πενταετίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

  "Με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα, οποιαδήποτε σημαντική έλλειψη στις προμήθειες καλαμποκιού θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους τομείς των τροφίμων και των ζωοτροφών", δήλωσε ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς τροφίμων και πρώην οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

  Στην Κίνα, η ιστορική ξηρασία έπληξε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ και της λεκάνης Σιτσουάν, πλήττοντας τις καλλιέργειες ρυζιού, το κυριότερο διατροφικό σιτηρό της χώρας. 

  Η καλλιέργεια ρυζιού στην Ινδία έχει συρρικνωθεί κατά 8% αυτή τη σεζόν λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση συζητά περιορισμούς στις εξαγωγές του λεγόμενου σπασμένου ρυζιού, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές ή για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία. Στους κορυφαίους αγοραστές περιλαμβάνονται η Κίνα, η οποία το χρησιμοποιεί κυρίως για τη διατροφή των ζώων της, και ορισμένες αφρικανικές χώρες, οι οποίες εισάγουν το σιτάρι για τρόφιμα. 

  Η Ινδία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού και είναι ο μεγαλύτερος αποστολέας στον κόσμο.


  Στις ΗΠΑ, ο αγρότης Randy Huls από τη Νεμπράσκα, που συμμετείχε στην περιοδεία καλλιέργειας, αντιμετωπίζει φέτος μικρότερη συγκομιδή καλαμποκιού λόγω έλλειψης βροχών. Μακροπρόθεσμα, ανησυχεί για το πώς η αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να επηρεάσει τη φάρμα που αφήνει πίσω του. 

  "Προβλέπουν ότι η ζώνη του καλαμποκιού θα μετακινηθεί προς τα βόρεια", δήλωσε ο Huls, 71 ετών, ο οποίος καλλιεργεί καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι και χοίρους στη νότια Νεμπράσκα. "Θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο ξηροί ακόμα και αυτό είναι αυτό το θέμα της κλιματικής αλλαγής για το οποίο μιλάνε. 

  "Αμφιβάλλω αν θα το δω αυτό στη ζωή μου, αλλά πάντα αναρωτιέμαι για τον γιο μου και κυρίως για τα εγγόνια μου", πρόσθεσε. "Τι θα δουν;"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ