Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Αυγ-2022 09:28

  Γιατί ο Warren Buffett "ψηφίζει" Occidental Petroleum

  Το μεγάλο ποντάρισμα του Γουόρεν Μπάφετ στην πετρελαϊκή Occidental
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett αυξάνει σταθερά τη συμμετοχή του στην Occidental Petroleum σε κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ.

  Η Berkshire Hathaway κέρδισε την Παρασκευή την έγκριση να αγοράσει έως και το 50% των μετοχών. Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την πλήρη εξαγορά, η οποία μπορεί να κοστίσει τελικά περισσότερα από 50 δισ. δολάρια. 

  Γιατί η Occidental είναι ελκυστική για τον Μπάφετ

  Πετρέλαιο

  Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη τάση για το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2020 και το αργό πετρέλαιο είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντισταθμιστικά μέσα που υπάρχουν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η έλλειψη επενδύσεων σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πλήξει τις προμήθειες, οδηγώντας σε στάσιμα προφίλ παραγωγής παντού, από τον ΟΠΕΚ μέχρι το σχιστολιθικό των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα ήταν ισχυρή βγαίνοντας από την πανδημία, ακόμη και καθώς οι κυβερνήσεις πιέζουν για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.

  Με επενδύσεις σε όλο τον ενεργειακό τομέα, από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως την ηλιακή ενέργεια, ο Buffett ισχυρίζεται ότι είναι ρεαλιστής στη συζήτηση γύρω από τα ορυκτά καύσιμα. "Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα άκρα και των δύο πλευρών είναι λίγο τρελοί", δήλωσε σε συνάντηση μετόχων της Berkshire το 2021. 

  Οικειότητα

  Ο Μπάφετ επένδυσε για πρώτη φορά στην Occidental το 2019, όταν η πετρελαϊκή εταιρεία βρισκόταν σε έναν πόλεμο προσφορών με τη Chevron Corp. για την εξαγορά της αντίπαλης εταιρείας της στο Χιούστον, της Anadarko. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental Vicki Hollub πέταξε στην Ομάχα της Νεμπράσκα με το Gulfstream V της εταιρείας και έπεισε τον Μπάφετ να προσθέσει 10 δισ. δολάρια στο "πολεμικό" της ταμείο.

  Αυτό ήταν αρκετό για να επιτευχθεί η συμφωνία και η Chevron αποσύρθηκε αμέσως μετά. Σε αντάλλαγμα, ο Μπάφετ πήρε προνομιούχες μετοχές με ετήσια απόδοση 8% καθώς και δικαιώματα προαίρεσης για την αγορά περισσότερων κοινών μετοχών προς 59,62 δολάρια η μία. Σήμερα, με την Occidental στα 71,29 δολάρια, αυτά τα δικαιώματα προαίρεσης θα απέφεραν κέρδος άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων αν ασκούνταν.

  Αξία

  Αρχικά η συμφωνία με την Anadarko ήταν μια καταστροφή επειδή φόρτωσε τον ισολογισμό της Occidental με περισσότερα από 30 δισ. δολάρια πρόσθετου χρέους ακριβώς πριν από την πανδημία. Η χρηματιστηριακή αξία της Occidental μειώθηκε από 50 δισ. δολάρια πριν από τη συναλλαγή του 2019 σε λιγότερο από 9 δισ. δολάρια προς το τέλος του 2020, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν. 

  Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό δημιούργησε ένα καλό παιχνίδι αξίας για τον Μπάφετ. Όταν το αργό γύρισε στα τέλη του περασμένου έτους και αυξήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Occidental ήταν στην καλύτερη θέση για να επωφεληθεί. Η μετοχή έχει καλύτερη απόδοση στον S&P 500 φέτος, με άνοδο άνω του 140% σε σύγκριση με την πτώση του δείκτη κατά 11%. 

  Μετρητά

  Τα πολλά μετρητά ήταν η μεγαλύτερη επενδυτική πρόκληση της Berkshire τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος είχε περίπου 105 δισ. δολάρια στο ταμείο του στα τέλη Ιουνίου. Αναμένεται να παράγει περίπου 8 δισ. δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές κάθε τρίμηνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Greggory Warren της Morningstar Research Services LLC. Ο πληθωρισμός στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα. 

  Η Occidental θα λειτουργούσε καλύτερα ως θυγατρική της Berkshire παρά ως μετοχική συμμετοχή "δεδομένης της αστάθειας που υπάρχει στις αγορές ενέργειας/εμπορευμάτων", δήλωσε ο Warren. "Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει, όμως, να εξελιχθεί σε μια αργή εξαγορά όπου η Berkshire αγοράζει μέχρι τα ποσοστά που της επιτρέπει η FERC να αποκτήσει μέχρι να μπορέσει να αποκτήσει ολόκληρη την Oxy".

  Σχιστόλιθος

  Η Occidental δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στη λεκάνη Permian, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης ένα από τα χαμηλότερα κόστη με μια τιμή πετρελαίου μόλις 40 δολάρια το βαρέλι που απαιτείται για να διατηρήσει το μέρισμά της. Το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται σήμερα σε περίπου 90 δολάρια το βαρέλι. Η Hollub έχει περιορίσει τη νοοτροπία "drill-baby-drill" που χαρακτήριζε τον σχιστόλιθο κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής του και τώρα δίνει προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της παραγωγής. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε ρεκόρ 4,2 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. 

  Η αγορά της Anadarko μπορεί να ήταν ακριβή, αλλά επέτρεψε στην Occidental να αυξήσει τις εκτάσεις γης της στην περιοχή Permian σε 2,8 εκατομμύρια στρέμματα, 14 φορές το μέγεθος των πέντε συνοικιών της Νέας Υόρκης μαζί. Προσέθεσε επίσης σταθερά, ταμειακά αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία στον Κόλπο του Μεξικού και στην Αλγερία. 

  Η CEO

  Ο Μπάφετ έχει μια καλή προσωπική σχέση με την Hollub, η οποία ξεκίνησε στη συνάντηση του 2019 στην Ομάχα, με τη μεσολάβηση τον διευθύνοντα συμβούλου της Bank of America, Brian Moynihan.

  Φέτος, ο βετεράνος επενδυτής επαίνεσε την Hollub αφού διάβασε ένα αντίγραφο της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της Occidental στις 25 Φεβρουαρίου, στην οποία υποσχέθηκε οικονομική πειθαρχία ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν.

  "Διάβασα κάθε λέξη και είπα ότι αυτό ακριβώς θα έκανα κι εγώ", δήλωσε ο Μπάφετ στην Becky Quick του CNBC στο "Squawk Box" τον Μάρτιο. "Διοικεί την εταιρεία με τον σωστό τρόπο".

  Το Inflation Reduction Act του Μπάιντεν

  Η πετρελαϊκή βιομηχανία επέκρινε κυρίως τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ως νόμο αυτόν τον μήνα. Η νομοθεσία ύψους 437 δισ. δολαρίων "αποθαρρύνει τις αναγκαίες επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο" και προσφέρει "τις λάθος πολιτικές τη λάθος στιγμή", δήλωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. 

  Αλλά η Hollub ήταν εκπληκτικά αισιόδοξη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο "πολύ θετικό". Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την επέκταση των φορολογικών πιστώσεων για τη δέσμευση άνθρακα, της οποίας η Occidental είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές.

  Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα άμεσης δέσμευσης αέρα στον κόσμο, η οποία θα διαθέτει φορολογική πίστωση έως και 180 δολάρια για κάθε τόνο άνθρακα που απορροφάται από τον αέρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ