Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 20:08

  Τι θα πει ο Πάουελ για πληθωρισμό - ύφεση στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών

  Τι θα πει ο Πάουελ για πληθωρισμό - ύφεση στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ θα τονίσει κατά την ομιλία του στο κρίσιμο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών την επόμενη εβδομάδα ότι η Fed είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ ακόμη και αν αυτό σημαίνει ύφεση, εκτιμούν οικονομολόγοι.

  Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ήδη στραμμένο στις ομιλίες των αξιωματούχων στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ αναμένοντας νέα σήματα για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον υψηλότερο πληθωρισμών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή. 

  "Το βασικό μήνυμα θα είναι η επίμονη αποφασιστικότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό, παρόλο που γνωρίζει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο βραχυπρόθεσμα τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης", τόνισε ο Lou Crandall, οικονομολόγος της Wrightson ICAP.

  Τα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση του Ιουλίου επισήμαναν αυτή τη στάση, αλλά η αναφορά χάθηκε μέσα σε τίτλους για την ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, πρόσθεσε ο Crandall.

  Όπως τόνισε, η ομιλία του Πάουελ είναι μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί η αποφασιστικότητα της Fed και η προσήλωσή της στο να διατηρήσει την ίδια στάση απέναντι στο ενδεχόμενο μιας επιβράδυνσης της οικονομίας και μιας αδύναμης αγοράς εργασίας.

  "Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν αυτόν τον κίνδυνο", πρόσθεσε ο Crandall.

  Οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το αν ο Πάουελ θα δώσει κάποια ένδειξη για το μέγεθος της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

  Ο Carl Tannenbaum. οικονομολόγος της Northern Trust, πιστεύει ότι ο Πάουελ θα υποδείξει μια αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.

  "Νομίζω ότι ο Πάουελ θα υποστηρίξει με θέρμη ότι μακροπρόθεσμα, το να είμαστε τώρα επιθετικοί, θα αποδειχθεί θετικό για την απασχόληση, τις αγορές και την ανάπτυξη", σημείωσε ο Tannenbaum.

  Ο Steven Stanley, οικονομολόγος της Amherst Pierpoint, αναμένει από τον Πάουελ να σκιαγραφήσει τις ευρύτερες κινήσεις της Fed και να μην εστιάσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

  "Αν ήμουν στη θέση του, δεν θα επικεντρωνόμουν στο αν θα αυξήσω κατά 50 ή 75 μ.β. τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο", είπε χαρακτηριστικά ο Stanley.

  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ότι το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εξαρτάται από τα δεδομένα και, όπως τόνισε ο Stanley, από την ομιλία στο Jackson Hole έως τη συνεδρίαση της Ομοσποδιακής Τράπεζας θα μεσολαβήσει άλλος ένας γύρος μακροοικονομικών μεγεθών που θα ανακοινωθούν. 

  Οι οικονομολόγοι ανέφεραν επίσης στη MarketWatch τι εκτιμούν πως... δεν θα πει ο Πάουελ στο επικείμενο συνέδριο. 

  Ο Stanley εκτιμά πως ο Πάουελ δεν θα στείλει το μήνυμα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται.

  "Δεν ξέρω αν είναι συνετό για οποιονδήποτε αξιωματούχο της Fed να βρεθεί μπροστά σε ένα ακρωατήριο και να πει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για περισσότερο από όσο νομίζετε", ιδίως από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα θέλει να κρατήσει χαμηλά τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ανέφερε ο Stanley.

  Ο Tim Duy, οικονομολόγος της SGH Macro Advisors, ανέφερε ότι "εντείνονται οι υποψίες στην αγορά ότι η Fed θα κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού όταν αυτός βρεθεί στο 3,5%". Έτσι, το μήνυμα του Πάουελ θα στοχεύει στο να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες. 

  Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αγορά πρέπει να αρχίσει να εστιάζει στη μακροπρόθεσμη μάχη με τον πληθωρισμό.

  Ο Avery Shenfeld, οικονομολόγος της CIBC World Markets, επισήμανε ότι οι αγορές ελπίζουν σε "κάποιον συνδυασμό συνεχιζόμενης ανάπτυξης για τη στήριξη των κερδών, αλλά χαμηλότερου πληθωρισμού που θα πείσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους".

  Ο Shenfeld υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας δρόμος για ήπια προσγείωση - με χαμηλότερο πληθωρισμό το 2023 χωρίς ύφεση, αλλά, όπως είπε, η Fed δεν ανησυχεί τόσο για το 2023 όσο για τις προοπτικές του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2024.

  "Η ανησυχία της Fed κατά το 2023 θα είναι κατά πόσον θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα το 2024", είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ