Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 18:52

  Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds

  Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Bank of Cyprus Holdings (Τράπεζα Κύπρου) απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds έναντι 1,51 ευρώ ανά μετοχή.

  Ο όμιλος ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει την πρόταση (σε μετρητά) σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει νωρίτερα την είδηση της προσέγγισης με σκοπό την εξαγορά. 

  Σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η Lone Star έχει προθεσμία μέχρι τις 5 μ.μ. στις 30 Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε προσφορά. Εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

  Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σημείωναν νωρίτερα άλμα έως και 23% την Παρασκευή. Η μετοχή σημείωνε άνοδο 8% στις 6.11 μ.μ. ώρα Ελλάδος στο Λονδίνο, δίνοντάς στην τράπεζα κεφαλαιοποίηση περί των 455 εκατομμυρίων λιρών (537 εκατομμυρίων δολαρίων).

  Η Lone Star, με έδρα το Ντάλας, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρο John Grayken, έχει ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τη γερμανική IKB Deutsche Industriebank και την πορτογαλική Novo Banco.

  Ενώ πολλοί επενδυτές έχουν επιλέξει να μείνουν μακριά από τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω παλαιών τεχνολογικών συστήματων, ρυθμιστικού πλαισίου και κεφαλαιακών απαιτήσεων, ο κλάδος γίνεται πιο ελκυστικός καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται. Βεβαίως, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι μελλοντικές υφέσεις και οι αθετήσεις δανείων θα αντισταθμίσουν τα αυξανόμενα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια.

  Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, προσφέροντας τα πάντα από λιανική και εμπορική τραπεζική έως ασφάλειες ζωής και γενικής χρήσης. Η εταιρεία, η οποία έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα, αντιμετώπισε μια "βαριά" αναδιάρθρωση το 2013 στον απόηχο της ελληνικής κρίσης χρέους.

  Ως μέρος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ εκείνη την εποχή, η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και ανακεφαλαιοποιήθηκε μέσω της μετατροπής των καταθέσεων σε μετοχές. Οι τότε υφιστάμενοι μέτοχοι εξαερώθηκαν σχεδόν πλήρως και 21.000 πελάτες οι οποίοι είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είδαν σχεδόν τις μισές μη εξασφαλισμένες αποταμιεύσεις τους να μετατρέπονται σε μετοχές αξίας 1 ευρώ έκαστη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ