Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 14:26

  Γερμανία: Έρευνα δείχνει ότι η εξάρτηση από την Κίνα αυξάνεται "με ταχύτατο ρυθμό"

  178629651
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την Κίνα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το πρώτο μισό του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το εμπορικό έλλειμμα να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά την πολιτική πίεση στο Βερολίνο να μετριάσει την εξάρτηση του από το Πεκίνο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σχετική έρευνα του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).

  Την ίδια στιγμή, επιβράδυνε σημαντικά ο ρυθμός αύξησης των γερμανικών εξαγωγών στην Κίνα, όπως δείχνει η έρευνα του IW, καθώς το Πεκίνο ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. 

  "Η γερμανική οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την Κίνα απ' ό,τι το ανάποδο", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Juergen Matthes. 

  Η έρευνα προειδοποιεί ότι αυτή η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας συνιστά ένα πολιτικό πρόβλημα, καθώς η στάση του Πεκίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας και η ένταση με την Ταϊβάν δημιουργούν κινδύνους για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

  "Ωστόσο, παρά τους κινδύνους αυτούς και τα προβλήματα, η οικονομική αλληλεξάρτηση με την Κίνα κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση με ταχύτατο ρυθμό το πρώτο μισό του 2022", σημειώνεται στην έρευνα. 

  Το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκε στο 12,4% το πρώτο μισό του 2022, σε σύγκριση με μόλις 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές σε κινεζικά αγαθά εκτοξεύτηκαν σε όρους αξίας κατά 45,7%, από το αντίστοιχο εξάμηνο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έρευνα. 

  Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα σκαρφάλωσε κοντά στα 41 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022, με το IW να προειδοποιεί ότι το έλλειμμα αυτό αναμένεται να διευρυνθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, με ένα πρώτο βήμα να γίνεται με τη μείωση των κινήτρων στις επιχειρηματικές συναλλαγές με την Κίνα και τη μετάβαση του βάρους στο εμπόριο σε άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδίως στην Ασία. 

  Το Ινστιτούτο καλεί ταυτόχρονα τις γερμανικές επιχειρήσεις να μειώσουν την εξάρτηση τους στην κινεζική οικονομία, προειδοποιώντας ότι στο ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων κατά του Πεκίνου, στην περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν για παράδειγμα, πολλές εταιρείες θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πτώχευσης.

  "Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε το δίλημμα του 'too big too fail' όπως έγινε στο παρελθόν με τις τράπεζες", σημειώνεται στην έρευνα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ