Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 16:16

  ΗΠΑ: Σταθερές οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο

  ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο καθώς η πτώση των τιμών της βενζίνης που περιόρισε τις εισπράξεις των πρατηρίων αντισταθμίστηκε από την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι καταναλωτικές δαπάνες, κατευνάζοντας τους φόβους ότι η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε ύφεση.

  Ειδικότερα,  η αξία του συνόλου των αγορών λιανικής τον Ιούλιο παρέμεινε σταθερή μετά την αναθεωρημένη πτωτικά  άνοδο 0,8% που είχε παρουσιάσει ένα μήνα πριν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

  Εξαιρουμένης της βενζίνης και των αυτοκινήτων, ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων κατά 0,7%.

  Οι λεγόμενες δομικές λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών στο ΑΕΠ και τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 0,8%.

  Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο 0,1% για τις γενικές λιανικές πωλήσεις, με τις εκτιμήσεις όμως να κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος από μείωση κατά 0,3% έως αύξηση κατά 0,9%.

  Γενικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Η μέτρια άνοδος δε, αντισταθμίστηκε από την πτώση των επιχειρηματικών και κρατικών δαπανών, καθώς και των επενδύσεων σε κατοικίες, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

  Ωστόσο, με την αγορά εργασίας να διατηρεί ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο και τη βιομηχανική παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, η οικονομία των ΗΠΑ δεν δείχνει βρίσκεται σε ύφεση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ