Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 12:47

  Ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ κάνει λόγο για "καταναγκαστική εργασία" στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ

  Ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ κάνει λόγο για "καταναγκαστική εργασία" στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εθνικές μειονότητες στην κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία ιδίως στη γεωργία και στη μεταποιητική βιομηχανία, κάτι που μπορεί να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την έκθεση ενός ανεξάρτητου ειδικού του ΟΗΕ.

  Η Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) είναι για χρόνια το θέατρο αιματηρών επιθέσεων με στόχο αμάχους που διενεργούνται, σύμφωνα με τις αρχές, από αυτονομιστές και ισλαμιστές Ουιγούρους -- την κυριότερη εθνοτική ομάδα της περιοχής.

  Η περιφέρεια, τριπλάσια σε έκταση από τη Γαλλία, αποτελεί ως εκ τούτου αντικείμενο εδώ και μερικά χρόνια μιας δρακόντειας επιτήρησης.

  Δυτικές μελέτες κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει περιορίσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και μέλη άλλων μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων σε "στρατόπεδα επανεκπαίδευσης" ή ακόμη ότι τους επιβάλλει "καταναγκαστική εργασία" ή "αναγκαστικές στειρώσεις".

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες κάνουν λόγο για "γενοκτονία", κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Πεκίνο.

  Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, ο ειδικός εισηγητής για τις σύγχρονες μορφές δουλείας κάνει ωστόσο λόγο για "δύο συστήματα" που έχουν οργανωθεί από το κινεζικό κράτος στα οποία γίνεται χρήση καταναγκαστικής εργασίας, επικαλούμενος κέντρα μελετών, εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και μαρτυρίες θυμάτων.

  Ο συγγραφέας της έκθεσης, Τομόγια Ομποκάτα, αναφέρεται κατ΄αρχάς σε "κέντρα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης" στα οποία οι μειονότητες "κρατούνται και υπόκεινται σε επαγγελματικές τοποθετήσεις".

  Το δεύτερο σύστημα έχει σχέση με το πρόγραμμα μείωσης της φτώχειας και τη "μεταφορά [τοπικού μη προσοντούχου] εργατικού δυναμικού" στη Σιντζιάνγκ ή ακόμη και αλλού στην Κίνα.

  "Τα προγράμματα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τις μειονότητες και να βελτιώσουν το εισόδημά τους", υπογραμμίζει ο ειδικός εισηγητής.

  Όμως "το εύρος της εξουσίας που ασκείται στους εν λόγω εργάτες (...) μπορεί να μοιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις με δουλεία", σημειώνει.

  Το κείμενο αναφέρεται σε "υπερβολική επιτήρηση" των εργαζομένων, "περιορισμούς μετακινήσεων λόγω του εγκλεισμού", "απειλές, φυσική και/ή σεξουαλική βια και άλλης μορφής απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση".

  Ωστόσο αυτό "απαιτεί μια ανεξάρτητη, περισσότερο εις βάθος ανάλυση", σημειώνει η έκθεση που αναφέρει πως βασίζεται σε μαρτυρίες θυμάτων, ανεξάρτητες πανεπιστημιακές έρευνες αλλά και κυβερνητικά στοιχεία.

  Οι ειδικοί εισηγητές είναι ανεξάρτητοι ειδικοί που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι όμως δεν μιλούν εξ ονόματος του διεθνούς οργανισμού.

  Στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στη Σιντζιάνγκ τον Μάιο, η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε καλέσει το Πεκίνο να αποφεύγει τα "αυθαίρετα" μέτρα, καταγγέλλοντας παράλληλα τις "βίαιες πράξεις εξτρεμισμού" στην περιφέρεια.

  Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετέβη στη Σιντζιάνγκ για πρώτη φορά από το 2014.

  Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου είχε χαιρετήσει τότε την κοινωνικοοικονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην επαρχία στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ