Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 08:47

  Νέα Ζηλανδία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μ.β., στο 3%

  Νέα Ζηλανδία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μ.β., στο 3%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε, όπως αναμενόταν, σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης και ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της, τουλάχιστον έως του επιπέδου του 4%.

  Οι κινήσεις της τράπεζας φέρνουν τη χώρα της Ωκεανίας στην πρωτοπορία του παγκόσμιου ρεύματος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

  Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 3%, δεσμευόμενη να κινηθεί ταχύτερα στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας υψηλότερα.

  "Το επικοινωνιακό μήνυμα της RBNZ σήμερα ήταν ξεκάθαρα hawkish", ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg o Andrew Ticehurst της Nomura Holdings. "Πολλοί παράγοντες της αγοράς ανέμεναν μία πιθανή dovish στροφή σήμερα" και πλέον θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.

  Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι των Αμερικανών συναδέλφων τους της Federal Reserve, που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πλέον καλπάζοντα πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια, χωρίς ταυτόχρονα να επιφέρουν σοβαρή ζημία στην  ανάπτυξη της οικονομίας.

  Μέσα στους τελευταίους 10 μήνες, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της αθροιστικά κατά 2,75%, στον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης στα πάνω από 30 χρόνια που έχει αρχίσει να θέτει ως στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού μέσω της επιτοκιακής πολιτικής.

  Σύμφωνα με τις ανανεωμένες προβλέψεις της RBNZ, το βασικό της επιτόκιο αναμένεται να κορυφωθεί στο β' εξάμηνο του 2023 στο 4,1%, έναντι 3,95% που προέβλεπε τον Μάιο. Ο αντίστροφος κύκλος χαλάρωσης αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να αρχίσει το 2024.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ