Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Αυγ-2022 09:08

  Κίνα: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για κατανάλωση και εργοστάσια

  Κίνα: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για κατανάλωση και εργοστάσια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα τα κύρια επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τονώσει τη ζήτηση, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις λόγω πολιτικής μηδενικής Covid και της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

  Ειδικότερα, οι αριθμοί έδειξαν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που επέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας, ωθώντας οικονομολόγους σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών τους.

  Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (NBS), επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

  Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις που είχαν σημειώσει άνοδο 3,1% τον Ιούνιο, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,7% σε ετήσια βάση, υπολειπόμενες κατά πολύ των προβλέψεων για ανάπτυξη 5%.

  Τέλος, ο τομέας των ακινήτων, που έχει δεχθεί επιπλέον πλήγμα από το μποϊκοτάζ στεγαστικών δανείων, επιδεινώθηκε έντονα τον Ιούλιο. Οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 12,3% τον Ιούλιο, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει εμφανιστεί έτος φέτος, ενώ η πτώση στις νέες πωλήσεις έφτασε το 28,9%.

  "Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα lockdown έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων", λέει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος αρμόδιος για την Κίνα στο Capital Economics.

  "Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαντά ήδη σ' αυτούς τους αντίθετους ανέμους αυξάνοντας τη στήριξη... Ίσως όμως αυτό να μην είναι αρκετό για να προληφθεί περαιτέρω οικονομική εξασθένηση", πρόσθεσε.

  Σε αυτό το κλίμα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%.

  Σημειώνεται ότι σε έρευνα του Reuters με 32 αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα παρέμενε αμετάβλητο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ