Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Αυγ-2022 23:12

  Τα πρακτικά της Fed ίσως αποκαλύψουν το μέγεθος της επόμενης αύξησης επιτοκίων

  Κλιμακώνει τη δράση της κατά του πληθωρισμού η Fed - Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O απολογισμός της συζήτησης που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Ιούλιο, που θα δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα θα προσφέρει ενδείξεις για το τι θα μπορούσε να ωθήσει σε περαιτέρω σύσφιξη την κεντρική τράπεζα ξανά τον Σεπτέμβριο.

  Η απόφαση των αξιωματούχων της Fed στη συνεδρίασή τους στις 26-27 Ιουλίου να αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά 0,75% (75 μονάδες βάσης) σηματοδότησε τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

  Έκτοτε, τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για το μέγεθος της επόμενης κίνησης της Fed τον Σεπτέμβριο μετατοπίστηκαν μεταξύ των 50 και των 75 μονάδων βάσης, ακολουθώντας τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και έδειξαν αρχικά μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο αγορά εργασίας και στη συνέχεια τον πληθωρισμό χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

  Τα πρακτικά της Fed που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη μάλλον δεν θα διευθετήσουν το θέμα, σημειώνει το Bloomerg. Αλλά θα μπορούσαν να υποδείξουν τι είδους δεδομένα θα χρειαστεί να δουν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας για να ταχθούν υπέρ μίας ακόμα "ασυνήθιστα μεγάλης" αύξησης. Για την οποία άλλωστε είχε πει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ότι ενδέχεται να είναι στο τραπέζι και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (20 - 21).

  "Εάν υπάρξουν νέες πληροφορίες, θα είναι γύρω από το αν είναι πιθανό οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων να είναι μικρότερου μεγέθους σταδιακά ή είναι όντως ανοιχτή η πόρτα για κάτι μεγαλύτερο" δήλωσε στο πρακτορείο ο Μάικλ Γκάπεν της Bank of America.

  "Η ανάλυση κόστους - οφέλους έχει μετατοπιστεί πλέον προς την κατεύθυνση των μικρότερων αυξήσεων - και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό πιθανότατα τους βοήθησαν σε αυτό. Αλλά αν δουν ακόμα μία ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να μην πάνε ξανά για 75 μονάδες βάσης" πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ