Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Αυγ-2022 11:29

  Welt: Με 192 εκατ. ευρώ προίκισε η Gazprom το γερμανικό "Ίδρυμα για το Κλίμα"

  Nord stream 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για άλλη μια φορά, το λεγόμενο Ίδρυμα για το Κλίμα στη Γερμανία έπρεπε να αποκαλύψει ευαίσθητα βασικά δεδομένα σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt am Sonntag. Δείχνουν πόσο γενναιόδωρη ήταν η εταιρεία Gazprom του Κρεμλίνου που χρησιμοποίησε το ίδρυμα για να ολοκληρώσει τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.


  Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως σχετικά με την οικονομική εξάρτηση της Stiftung Klima- und Umweltschutz MV με έδρα το Schwerin από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Το ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε από την τοπική κυβέρνηση (σ.σ. του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας στο οποίο κυβερνά συμμαχία του SPD και του κόμματος της Αριστεράς υπό την Μανουέλα Σβέσιχ του SPD) στις αρχές του περασμένου έτους, είχε δημιουργήσει μια "οικονομική επιχειρηματική επιχείρηση" ειδικά για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας. Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα έλαβε συνολικά 192 εκατομμύρια ευρώ από τη θυγατρική της Gazprom Nord Stream 2 AG. Το ίδρυμα ενημέρωσε τώρα τη Welt am Sonntag για το ποσό. Προηγουμένως, το περιφερειακό δικαστήριο του Schwerin την είχε υποχρεώσει να παράσχει τέτοιες πληροφορίες αρκετές φορές.

  Σύμφωνα με το ίδρυμα, η μεταφορά των 192 εκατομμυρίων ευρώ εκτείνεται από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021, με τον Nord Stream 2 να μεταφέρει περίπου 87 εκατομμύρια ευρώ στο Schwerin μόνο τον Μάιο του 2021. Από τα κονδύλια επωφελήθηκαν 80 πάροχοι υπηρεσιών, στους οποίους ανατέθηκαν 119 συμβάσεις ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ από την "οικονομική επιχειρηματική πράξη". Είκοσι δύο από αυτές τις συμβάσεις ήταν αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και άνω.

  Η πρωθυπουργός του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας Manuela Schwesig (SPD) αντιμετωπίζει εδώ και μήνες σοβαρές κατηγορίες εξαιτίας της ίδρυσης του ιδρύματος. Είχε προωθήσει πολιτικά τη δομή ενάντια στην αντίσταση ορισμένων μελών της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι επικριτές κατηγορούν την πολιτικό του SPD ότι επέτρεψε την εξαγορά του υπουργικού της συμβουλίου από το ρωσικό κράτος, ώστε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της κατασκευής του αγωγού. Γι' αυτό, λένε, η Schwesig χρησιμοποίησε την ετικέτα της προστασίας του κλίματος ως φύλλο συκής.


  Τα στοιχεία σχετικά με τις "οικονομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες" του Ιδρύματος για το Κλίμα, τα οποία υποβλήθηκαν τώρα στους συντάκτες της Welt, δείχνουν ότι έχει εισρεύσει ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων. Η επιχείρηση αυτή, το ανεξάρτητο τμήμα του ιδρύματος που λειτουργεί υπό αυστηρή μυστικότητα, έχει λάβει προμήθειες από τη θυγατρική της Gazprom ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τα κέρδη που είναι συνηθισμένα στον κλάδο, αυτό ισοδυναμεί με σημαντική απόδοση των πωλήσεων. Εάν εξυπηρετεί το Κρεμλίνο, το οποίο ήθελε να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού με κάθε κόστος, προφανώς δεν υπάρχει καμία εξοικονόμηση πόρων.

  Προκειμένου να διευκρινιστούν οι υποψίες για μηχανορραφίες, το κοινοβούλιο του κρατιδίου του Schwerin έχει συστήσει εξεταστική επιτροπή που θέλει να ακούσει τους πρώτους μάρτυρες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Εκτός από τον επικεφαλής της κυβέρνησης Schwesig, ο λομπίστας της Gazprom και πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder καθώς και ο έμπιστος του Πούτιν και επικεφαλής της NS2-AG Matthias Warnig θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των βουλευτών. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς αναμένεται επίσης να κληθούν. Η πρώην καγκελάριος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ενημερώθηκαν για το σχέδιο ίδρυσης από τον Schwesig το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2020.


  Οι βουλευτές θέλουν επίσης να ρίξουν φως στο ρόλο που μπορεί να έπαιξαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στο παρασκήνιο. Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών του Schwesig, Christian Pegel (SPD), βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο δικηγόρος έπαιξε κάποτε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καταστατικού του ιδρύματος όταν ήταν υπουργός ενέργειας.

  Ο Pegel συναντήθηκε με εκπροσώπους της ρωσικής NS2 AG υπό φαινομενικά συνωμοτικές συνθήκες χωρίς να τηρεί αρχεία. Επομένως, δεν είναι πλέον δυνατόν να εντοπιστούν οι συμφωνίες και οι ρυθμίσεις που έγιναν. Ο Pegel, με τη σειρά του, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει πλέον τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη στιγμή. Μέσω εκπροσώπου του, ο υπουργός δήλωσε σε αυτή τη σύνταξη: "Όσον αφορά την εμπλοκή του σε άτυπες ή επίσημες συνομιλίες, δεν έχει συγκεκριμένες αναμνήσεις λόγω της πάροδου του χρόνου.

  Από την άποψη της κυβέρνησης του κρατιδίου του Schwerin, η συμφωνία με τη θυγατρική της Gazprom NS2 AG φαίνεται εκ των υστέρων να είναι μια λαμπρή επιχείρηση. Στα τέλη Ιουλίου, η "οικονομική επιχείρηση" είχε ακόμη 14 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της. Το ποσό θα γίνει μεγαλύτερο. Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, θέλει ακόμη να πουλήσει το ειδικό πλοίο "Blue Ship" αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, θα μείνουν πολλά "ματωμένα χρήματα". Έτσι αποκαλούνται μερικές φορές τα εκατομμύρια - και από έναν νομικό εμπειρογνώμονα που συμβουλεύει για τη διάλυση του ιδρύματος - λόγω της προέλευσής τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ