Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Αυγ-2022 10:41

  Bloomberg: Κινδυνεύει το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς επικρατεί εφησυχασμός για τον πληθωρισμό

  ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις 500 μονάδες το spread των ομολόγων junk για πρωτη φορά από το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι η αγορά αρχίζει να εφησυχάζει σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρώπη, όπου η προοπτική της ύφεσης έχει αυξήσει την ελκυστικότητα της καταφυγής σε ομόλογα, αναφέρει το Bloomberg.


  Τα κρατικά ομόλογα έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου, καθώς οι οικονομικές προοπτικές σκοτεινιάζουν και οι φόβοι για την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή περνούν σε δεύτερη μοίρα.

  Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τελευταία φάνηκε ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, η δεύτερη ανάγνωση του ΔΤΚ της ζώνης του ευρώ αυτή την εβδομάδα θα επιβεβαιώσει πιθανότατα την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 8,9% ρεκόρ. Οι αγορές τιμολογούν μια κορύφωση της τάξης του 10% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Nordea Bank Abp.

  Με τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμα στην Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις πιο επιθετικά από ό,τι περιμένουν πολλοί, ανατρέποντας ένα ράλι ομολόγων που ορισμένοι λένε ότι έχει παρατραβήξει. Η Nordea βλέπει τις αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων να αυξάνονται στο 1,10% μέχρι το τέλος του έτους, σχεδόν διπλάσιες από το τρέχον επίπεδο. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Alliance Bernstein, Nick Sanders, βλέπει τη δίκαιη τιμή στο 0,8%, λέγοντας ότι ακόμη και τώρα η αγορά δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κλίμακα των αυξήσεων που έχουν τιμολογηθεί. 

  "Παρά τις αποδυναμωμένες προοπτικές, η ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της ως μαχητής του πληθωρισμού και να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια", δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank. 

  Το έργο της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή η νομισματική πολιτική έχει μικρή επίδραση στις τιμές της ενέργειας - τον βασικό παράγοντα του πληθωρισμού στην Ευρώπη - οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η ενεργειακή κρίση είναι λιγότερο οξεία και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank Piet Christiansen. 

  Εν τω μεταξύ, λόγω της ξηρασίας ο ποταμός Ρήνος - βασική εμπορική οδός - έχει στεγνώσει, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τόσο τις πληθωριστικές όσο και τις αναπτυξιακές πιέσεις. Οι ανταλλαγές δείχνουν ότι η αγορά έχει σταθερά μεταθέσει προς τα πίσω τον χρόνο που βλέπει την κορύφωση του πληθωρισμού.

  "Παρόλο που βλέπουμε μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για τα βραχυπρόθεσμα γερμανικά ομόλογα να κινηθούν υψηλότερα", δήλωσε ο Sanders της Alliance Bernstein. "Η πρωταρχική ευθύνη της προσπάθειας να μειωθεί ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο για τις κεντρικές τράπεζες".

  Η απόδοση του γερμανικού διετούς χρέους έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το μέγιστο του Ιουνίου σε περίπου 0,59%. Τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες πολιτικής δείχνουν ότι η αγορά τιμολογεί περαιτέρω αυξήσεις 109 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ φέτος, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται περίπου στο 1,45%.

  Παρόλα αυτά, ο Σάντερς εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα σταματήσει τη σύσφιξη. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η άμβλυνση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν αλλάζει την πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

  "Νομίζω ότι ο Πάουελ θα κάνει αυξήσεις μέσω της ουδέτερης - και περισσότερο από αυτό που τιμολογεί η αγορά - οπότε τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι πιο ευάλωτα εδώ, ενώ η ΕΚΤ έχει μια δικαιολογία για να σταματήσει τις αυξήσεις", δήλωσε ο Erik Weisman, επικεφαλής οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην MFS Investment Management. Ο ίδιος είναι πιο επιφυλακτικός στα βραχυπρόθεσμα Treasuries από ό,τι στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ομόλογα.

  Υπάρχουν επίσης λόγοι για αισιοδοξία όσον αφορά τη βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Ο Christiansen της Danske Bank επισημαίνει ότι η ζήτηση για αγαθά μειώνεται και αναμένει να δει μείωση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες το επόμενο έτος. 

  Υπάρχει όμως ο κίνδυνος οι πιέσεις στις τιμές να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν λόγω της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή, πρόσθεσε. Είναι επίσης πιθανό οι προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς να συνεχίσουν να κυριαρχούν έναντι της χαμηλότερης ζήτησης.

  Νωρίτερα τον Αύγουστο, οι αγορές χρήματος έδειξαν ότι οι συναλλασσόμενοι ανέμεναν μόνο περαιτέρω αυξήσεις κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή περίπου το ήμισυ αυτού που προβλεπόταν στα τέλη Ιουλίου. Για τον στρατηγικό αναλυτή επιτοκίων της Societe Generale SA, Adam Kurpiel, αυτό φαινόταν υπερβολικά ήπιο. 

  "Μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ δεν είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, ειδικά αν η ύφεση προκαλείται από μαζικές διαταραχές στην παροχή φυσικού αερίου", έγραψε σε πρόσφατο σημείωμά του. "Και σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ουδέτερη, όχι διευκολυντική".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ