Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Αυγ-2022 10:14

  Ταϊβάν: Το ΥΠΕΞ του νησιού εκφράζει την "ειλικρινή ευγνωμοσύνη" του προς τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Στενό

  Ταϊβάν ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε σήμερα την "ειλικρινή ευγνωμοσύνη" του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη λήψη "συγκεκριμένων μέτρων" για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στο στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο "απρόκλητος στρατιωτικός και οικονομικός εκφοβισμός" της Κίνας "ενίσχυσε περαιτέρω την ενότητα και την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου δημοκρατικού στρατοπέδου".

  Ο συντονιστής των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Κερτ Κάμπελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κίνα "αντέδρασε υπερβολικά" στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία προκάλεσε πολυήμερες πολεμικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από το νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.

  Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε την Πέμπτη ότι η απειλή βίας της Κίνας δεν έχει μειωθεί, παρόλο που οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από το νησί, μετά την επίσκεψη της Πελόζι την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε να μειώνονται.

  Σε μια συγκέντρωση το Σάββατο στη νότια Ταϊβάν για τις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου, η Τσάι δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζουν μόνο αντίπαλους υποψηφίους, "αλλά και πίεση από την Κίνα".

  "Οι Ταϊβανέζοι είναι πολύ ενθουσιώδεις και αγαπούν την ελευθερία και τη δημοκρατία, έτσι πολλοί καλοί διεθνείς φίλοι έχουν έρθει στην Ταϊβάν για να μας υποστηρίξουν. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και καλό, αλλά η Κίνα απειλεί και εκφοβίζει την Ταϊβάν", είπε.

  "Ωστόσο, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι τόσο η κυβέρνησή μας όσο και ο στρατός είναι προετοιμασμένοι και θα φροντίσω σίγουρα την Ταϊβάν".

  Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί, δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει ή να αποφασίσει για το μέλλον του, το οποίο μπορεί να καθοριστεί μόνο από τον λαό της Ταϊβάν.

  Η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε έναν εμφύλιο πόλεμο από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μάο Τσετούνγκ, το οποίο ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο Πεκίνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ