Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Αυγ-2022 19:10

  Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο

  Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο του 2022, στο πρώτο πλήρες τρίμηνο αυτού που η Ρωσία αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat την Παρασκευή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Η οικονομία της χώρας βυθίζεται σε ύφεση, αφού η Μόσχα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας σαρωτικές δυτικές κυρώσεις στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό της τομέα, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των ρωσικών αποθεματικών που βρίσκονται στο εξωτερικό, οδηγώντας πολλές δυτικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την αγορά της.

  Η Rosstat δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά οι αναλυτές ανέφεραν ότι η συρρίκνωση προκλήθηκε από την αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης και τα επακόλουθα των κυρώσεων.

  "Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν ότι η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας φαίνεται να έχει πιάσει πάτο, καθώς η κατάσταση σε ορισμένους κλάδους σταθεροποιείται", δήλωσε ο Sergey Konygin, οικονομολόγος της Sinara Investment Bank.

  Η συρρίκνωση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο δεν ήταν τόσο βαθιά όσο αναμενόταν. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο ότι το ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 7% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο, μετά από επέκταση 3,5% το α' τρίμηνο.

  Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,3% το β' τρίμηνο, λέγοντας ότι θα μειωθεί κατά 7% το γ' τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το β' εξάμηνο του 2023.

  Δεδομένου του εξαιρετικά ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος, οι επίσημες προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης στη Ρωσία ποικίλλουν.

  Το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε τον Απρίλιο ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 12% φέτος - μετά από ανάπτυξη 4,7% το 2021 - σε μια πορεία που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

  Αλλά οι προβλέψεις έχουν μετριαστεί από τότε, καθώς η Ρωσία αντιδρά στις κυρώσεις.

  Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε τον Απρίλιο ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8%-10%, αλλά τον περασμένο μήνα αναθεώρησε την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 4%-6%. 

  "Η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο κατώτατο σημείο της το πρώτο εξάμηνο του 2023", ανέφερε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Alexei Zabotkin. "Η οικονομία θα κινηθεί προς μια νέα μακροπρόθεσμη ισορροπία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ