Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Αυγ-2022 14:51

  HSBC: Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη - Τέλος του έτους θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ

  HSBC: Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη - Τέλος του έτους θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια της μετά το τέλος του 2022, καθώς η ύφεση στην ευρωζώνη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε περιορισμό της σύσφιξης  νομισματικής πολιτικής, εκτιμά πλέον η HSBC.

  Η μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και οι συνακόλουθες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που επιφέρει, θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν με κορύφωση στο 10% τον Οκτώβριο, αναφέρουν οικονομολόγοι της HSBC με επικεφαλής τον Simon Wells σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

  Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα καταστήσει την ύφεση "πιθανότατα αναπόφευκτη".

  "Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν ο αντίκτυπος της ύφεσης που προβλέπουμε πλέον καταστεί όλο και πιο εμφανής και ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί, πιστεύουμε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα έχει τελειώσει και δεν αναμένουμε πλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2023", αναφέρει η έκθεση.

  Σύμφωνα με την ανάλυση της HSBC η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο - με κίνδυνο μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης.

  Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, εκτιμά η έκθεση.

  Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκτίμησή της η HSBC προέβλεπε αυξήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ