Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Αυγ-2022 13:19

  Πέντε κινεζικοί κολοσσοί θα εξέλθουν από τo αμερικανικό χρηματιστήριο

  Πέντε κινεζικοί κολοσσοί θα εξέλθουν από τo αμερικανικό χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τρεις από τις μεγαλύτερες κρατικής ιδιοκτησίας εταιρείες της Κίνας ανακοίνωσαν την Παρασκευή την πρόθεση εξόδου τους από το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι δύο χώρες δυσκολεύονται να βρουν κοινό τόπο για τον τρόπο που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα ελέγχουν τα στοιχεία κινεζικών επιχειρήσεων.

  Οι China Life Insurance, PetroChina και China Petroleum & Chemical αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να απεγγραφούν από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και οι Aluminum Corp. of China και Sinopec Shanghai Petrochemical. 

  ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται εδώ και δύο δεκαετίες ως προς το ζήτημα της άδειας σε Αμερικανούς ερευνητές να ελέγχουν τα λογιστικά στοιχεία των κινεζικών εταιρειών. Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αδυνατούν μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει δώσει διορία μέχρι το 2024 για υποχρεωτική απεγγραφή από τα αμερικανικά χρηματιστήρια των εταιρειών που δεν θα συμμορφωθούν στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

  Η ηπειρωτική Κίνα και η ημιαυτόνομη κινεζική πόλη-κράτος του Χονγκ Κονγκ  είναι οι μόνες δικαιοδοσίες παγκοσμίως οι οποίες δεν δέχονται τον έλεγχο του Συμβουλίου Λογιστικής Εποπτείας Εισηγμένων Εταιρειών των ΗΠΑ, καθώς εκφράζονται φόβοι για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εμπιστευτικότητας.

  "Οι συγκεκριμένες κρατικές εταιρείες αφορούν στρατηγικούς κλάδους και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που η κινεζική κυβέρνηση έχει έντονες επιφυλάξεις να μοιραστεί με ξένες ρυθμιστικές αρχές", σημειώνει ο Redmond Wong, στέλεχος στρατηγικής στην Saxo Markets.

  Η Επιτροπή Ρύθμισης Χρεογράφων της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση βασίζεται σε ανησυχίες των ίδιων των εταιρειών για τη δραστηριότητά τους.

  Περίπου 300 επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ - με αθροιστική κεφαλαιοποίηση άνω των 2,4 τρισ. δολαρίων - απειλούνται με υποχρεωτική έξοδο από την Wall Street, εκτιμούσε το Bloomberg Intelligence τον Μάιο. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες ήταν οι China Life, PetroChina, China Petroleum & Chemical, Alibaba και Baidu.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ