Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Αυγ-2022 10:03

  Οριακή συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο

  Βρετανία: Προς κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας σε κρούσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε ελαφρώς στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η κρίση κόστους ζωής δείχνει να επιβαρύνει τη χώρα.

  Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, "κερδίζοντας" πάντως τις εκτιμήσεις τις αγοράς που περίμενε μείωση κατά 0,3%.

  Το πέρασμα του βρετανικού ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος έρχεται μετά την αύξηση κατά 0,8% που είχε παρουσιάσει στο πρώτο τρίμηνο.

  Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προειδοποιήσει ότι αναμένει πως η οικονομία της χώρας θα εισέλθει στο τέταρτο τρίμηνο στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει βρεθεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

  Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να κορυφωθεί τρέχοντας πάνω από το 13% τον Οκτώβριο.

  Σε μηνιαίο επίπεδο, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, λιγότερο από το -1,3% που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά μετά από αύξηση κατά 0,4% τον Μάιο.

  Η στατιστική υπηρεσία της χωράς, που δημοσιεύει τα στοιχεία, δήλωσε ότι η συρρίκνωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών, με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση να προέρχεται από τους κλάδους της υγείας και της κοινωνικής εργασίας, κάτι που αντανακλά τη μείωση των δραστηριοτήτων λόγω Covid-19.

  Ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε πτώση 0,2% στην κατανάλωση των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που αντισταθμίστηκε ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τη θετική συμβολή του εμπορίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ