Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 21:54

  HSBC: Η τουρκική λίρα ίσως φτάσει στο 21 ανά δολάριο ως τον Ιούνιο του 2023

  HSBC: Η τουρκική λίρα ίσως φτάσει στο 21 ανά δολάριο ως τον Ιούνιο του 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα μπορεί να φτάσει στο 21 ανά δολάριο μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, όταν στη χώρα είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα HSBC.

  Η HSBC αναθεώρησε την εκτίμησή της για το τέλος Ιουνίου 2022 από 18,2 λίρες ανά δολάριο, ανέφερε το BloombergHT, επικαλούμενο την έκθεση της τράπεζας.

  Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,4% στα 17,96 ανά δολάριο την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι η HSBC αναμένει ότι θα αποδυναμωθεί σχεδόν κατά 15% έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του το 2022 μετά από πτώση 44% εκατό πέρυσι.

  Η HSBC αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους για τη λίρα στα 19,5 ανά δολάριο από 17,5. Η λίρα υποτιμήθηκε μετά από ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η άνοδος του πληθωρισμού στο 79,6% οδήγησε σε πιο αρνητικά πραγματικά επιτόκια και έκαμψε τον αρχικό ενθουσιασμό για τη λεγόμενη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία περιελάμβανε την εισαγωγή τραπεζικών καταθέσεων σε λίρες που συνδέονται με δολάριο τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Μουράτ Τοπράκ, αναλυτής νομισμάτων της HSBC για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  Ο κύριος μακροοικονομικός κίνδυνος για την τουρκική λίρα σχετίζεται με τη δυναμική του ισοζυγίου πληρωμών, η επιδείνωση του οποίου είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο πλησιάζει τα επίπεδα ρεκόρ, οδηγεί σε ευρύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ακόμη και σε μια περίοδο που ο τουριστικός τομέας θα έπρεπε να είναι ισχυρότερος.

  Ο Τοπράκ σημείωσε ότι η λίρα θα υποτιμηθεί πιο σημαντικά το φθινόπωρο, όταν τα έσοδα από τον εποχικό τουρισμό θα είναι λιγότερο ευνοϊκά και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται λόγω των πιέσεων ύφεσης στην Ευρώπη.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τα μετρητά του Πούτιν έφεραν ανάσες στην οικονομία της Τουρκίας: Χαλαρώνει η θηλιά της bear market

  * Σε νέο υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία, στο 79,6%

  * Τουρκία: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2022 στο 60,4% η κεντρική τράπεζα

  * Η τουρκική λίρα "κατρακυλάει" αργά και σταθερά - Εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθεματικά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ